© DigiShots
© DigiShots DigiShots

Paardenbenen koelen. Wat helpt het beste?

Verzorging

Het koelen van de benen van een paard is iets wat we bijna allemaal doen. Of het nu na een training of wedstrijd is, of tijdens een blessure. Het koelen van de benen kan op diverse manieren. Wat is het meest effectief?

Advertisement

Afspuiten met de tuinslang

Het been afspuiten met de tuinslang is de meest effectieve manier. Zorg dat de temperatuur van het water tussen de 0 en 10 graden is en dat je niet met teveel druk spuit. Kijk met wondjes wel uit dat je deze niet steeds open spuit. De eerste keer kan dit niet heel veel kwaad. Op die manier spuit je de wond goed schoon. Zou je echter elke keer het wondje open spuiten, dan duurt de genezing wel heel lang. Het nadeel, is dat dit best tijdrovend is, zeker als je dit meerdere keren per dag moet doen.

Gel

Gel koelt door verdamping. Vaak bevat het stoffen als kamfer, menthol en allantoïne. Gel is vaak niet op natuurlijke basis gemaakt. Daarom kan het zijn dat je paard niet tegen de gebruikte bestanden kan. Zeker met wondjes kan het irritatie veroorzaken. Kijk dat goed na. Gel moet na een bepaalde tijd wel weer van het been gespoeld worden. De tijdsduur staat op de verpakking aangegeven.

Klei of groene leem

Groene leem is al een heel oud middel. Het heeft ook een antibacteriële werking. Gebruik je de klei of leem als koeling, zorg dan dat je het er weer afhaalt voordat het droog is. Het werkt door verdamping. Is de klei of leem droog, dan gaat het been weer warm worden door de isolerende werking. Gebruik je het om een zwelling tegen te gaan, dan kan het wat langer blijven zitten, echter nooit te lang. Door om de klei een bandages te draaien, eventueel met een natte krant ertussen, heeft het een vocht afdrijvende werking. Maar ook hier: lees de verpakking goed en laat het niet te lang zitten.

Iceboots

Iceboots zijn beenbeschermers. Hierin zitten meerdere kleine koelelementen, gevuld met gel of een vloeistof. De beschermers bewaar je in de vriezer. Haal de iceboots enige tijd voor gebruik uit de vriezer of draai er een lap onder. Direct uit de vriezer kan een iceboot voor bevriezingsletsel zorgen. De beenbeschermers kan je 10 tot 30 minuten laten zitten. Zeker bij mok of wondjes is deze manier van koelen een groot pluspunt. Het been wordt niet vochtig en de wondjes gaan niet open.

Bron: De Hoefslag