Afbeelding

Nieuwe serie in Hoefslag magazine: Tandheelkunde gaat over totale balans, haken vijlen is bijzaak

Verzorging

Christie Dreessen haar ogen glimmen van passie als ze over haar vak praat. “Al twintig jaar lang houd ik me bezig met het paardengebit en het blijft me fascineren. Juist nu, door alle rijtechnische discussies, duik ik er weer helemaal in.” Online stelt Christie zich graag voor als inleiding op een serie over gebitsafwijkingen die in Hoefslag magazine te lezen zal zijn, vanaf nr. 1 2022.

Advertisement

Paard als eenheid

Christie heeft alle denkbare opleidingen gedaan en verzamelt nog steeds alle nieuwe informatie die er te krijgen is. Daarbij is er één rode draad: zie het paard als een eenheid. “Een holistische kijk op het gebit ins onontkoombaar als je fundamenteel wilt werken. Mijn partner is dierenarts en wij versterken elkaar in onze kennis. Bij een kreupelheidsonderzoek kan zomaar blijken dat een been overbelast is geraakt als gevolg van scheefstand in de mond. Dat lijkt ver te gaan, maar als je bedenkt dat een kaakgewricht het heupgewricht spiegelt, is het ineens heel logisch.”

Paarden veranderd

“Juist nu wordt samenwerken met collega`s steeds belangrijker”, geeft Christie aan. “Mijn vak is niet veranderd in die twintig jaar, maar de paarden wél. Daar moet je rekenschap van geven. De hardheid is uit de paarden en dat werkt ook door in de gebitten. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits je management en rijden aanpast. Dat begint er mee dat je de tandarts niet als een op zichzelf staande afspraak ziet. Bekijk het alsjeblieft eens als onderdeel van de totale balans van het paard. Daarom biedt ik op mijn kliniek een totaalpakket aan. Tanden, hoofdstellen, dierenarts, bodywork en instructie, dat grijpt allemaal in elkaar.”

Haken bijzaak

Een paard met een ongebalanceerd gebit, kan bijvoorbeeld moeite hebben met de wissel naar een kant. En zo geven wolfskiezen onbalans op de buitenteugel, of je krijgt je paard niet op de loodlijn. Als je er zó naar gaat kijken, gaat tandheelkunde ook over je rijtechnische opleiding. “Die haken waar iedereen dan naar kijkt, worden dan bijna maar bijzaak”, lacht Christie. 

Totaalbalans gaat ook over rechtrichten. “Klopt: , zegt Christie. “Sterker nog, zonder alles mee te nemen, kan je een recht paard vergeten. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor rechtrichten, maar zonder een recht gebit vált er niks recht te richten. Ik zeg alweer, de kaakgewrichten spiegelen de heupgewrichten. Op die manier trek je de hele wervelkolom scheef als je gevolg van een scheve tand. Voor dat soort verbanden moet nog steeds heel veel meer aandacht komen. Want als je dat niet in orde maakt, zijn al je rechtricht-acties tevergeefs.”

Holistische aanpak

Christie zette vanuit deze ideeën een specialistisch dierenartsteam op, allen ook paardentandarts. “Al onze dierenartsen zijn vakidioot in de tandheelkunde bij paarden. Daarnaast is er aandacht voor bitfitting, hoofdstelfitting, bodywork, maar ook orthopedie en sportpaardenbegeleiding. Daarnaast werken we uiteraard nauw samen met andere proffessionals om de holistische benadering te onderschrijven.”

In deze serie artikelen ga je meekijken in deze kliniek. Er wordt iedere keer een rijtechnisch probleem aangekaart en de samenhang daarvan met het gebit besproken. Problemen met wissels, de aanleuning en verzameling komen aan de orde. Dus lees en leer mee! Nog niet lid van Hoefslag magazine? Dat regel je heel snel en eenvoudig hier.

Christie Dreessen is internationaal gecertificeerd gebitsverzorger/examinator en eigenaresse van het veterinair paardengebitscentrum www.vpgc.nl

Tekst: in samenwerking met Sara Ouwehand van www.ruiterpilates.nl

Afbeelding