Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Henk ten Napel: ‘Deze paarden zijn zwaar verwaarloosd’

Verzorging
Advertisement
In november vorig jaar werden veertien zeer vervuilde en verwaarloosde paarden uit erbarmelijke omstandigheden bevrijd. Drie hebben het niet overleefd. Een aantal paarden staan nu bij de paardenopvang van Henk ten Napel in Enschede.

Tot hun knieën in de mest

Ten Napel vertelt “De laag mest waarin de paarden stonden was wel anderhalve meter hoog”. Sommige paarden stonden tot hun knieën in de mest. Een groot aantal bleek ook veel te lange hoeven te hebben waardoor ze niet meer goed konden lopen. “Toen de paarden hier in Enschede aankwamen waren ze heel angstig. Een paard, Captain Morgan, heeft altijd klem gezeten met zijn hoofd tegen het plafond. Toen die hier kwam keek hij constant omhoog omdat hij die grote ruimte boven hem niet gewend was” aldus Ten Napel.

Anderhalve meter hoog

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hoort toezicht te houden op het houden van dieren. Ten Napel zegt “Maar die doen alleen maar aan pappen en nathouden. Ze zijn veel te bestuurlijk bezig. Ze leggen boetes op en dan proberen ze de situatie te herstellen”. Volgens Ten Napel worden de paarden als sinds 2013 verwaarloosd. “Toen zijn er een aantal mensen bij die stal geweest en hebben toen de boel opgeruimd en netjes gemaakt. Toen stond de mest ook al anderhalve meter hoog” aldus Ten Napel.

Goede verzorging

Toch denkt Ten Napel dat deze mensen er met een boete vanaf komen. “Maar volgens mij moeten ze gewoon een verbod krijgen om nog dieren te houden.” De paarden Johnny Depp en Captain Morgan krijgen goede verzorging van de paardenopvang. “De hoeven worden door de beste hoefsmid onder handen genomen. Wij voeren ze bij en proberen ze ook geestelijk weer beter te laten worden. Of ze het allemaal overleven weet ik niet, als het slecht blijft gaan moet er misschien wel een ingeslapen worden” zegt Ten Napel. Bekijk hier de video. Bron: RTV Oost Foto: Remco Veurink