Een verdikking onder of achter de kaak, neusuitvloeiing en hoge koorts zijn enkele symptomen die kunnen duiden op droes. Deze besmettelijke ziekte, waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden, wordt veroorzaakt door de Streptococcus equi bacterie. Vrijwel alle paarden krijgen in hun leven een keer droes. Het komt vooral voor bij jonge paarden tussen 1 en 5 jaar oud. Gelukkig knappen de meeste paarden goed op, maar onderschat deze ziekte niet; droes kan dodelijk zijn! 1-2% van de paarden overlijdt eraan.
Wanneer het paard de Streptococcus equi bacterie heeft opgelopen, vermenigvuldigt deze zich in de lymfeknopen, welke gaan ontsteken en waardoor pijnlijke zwellingen ontstaan. In de meeste gevallen blijft de besmetting beperkt tot de lymfeknopen in het gebied rond de keel. In sommige gevallen verplaatst de bacterie zich echter via de bloedbaan naar andere plaatsen in het lichaam, ook wel verslagen droes. Hierbij ontstaan abcessen in bijvoorbeeld de organen, de buikholte, de borstkas en/of de spieren en is er slechts een kleine kans op herstel. De meeste paarden zullen er aan overlijden.
De incubatietijd van droes is 3 tot 14 dagen. Dat betekent dat in deze periode van 3 tot 14 dagen na de besmetting de eerste verschijnselen optreden. De meeste paarden met droes hebben eerst:
De Streptococcus equi bacterie is in grote hoeveelheden aanwezig in de neusuitvloeiing en de pus van besmette paarden en is zeer besmettelijk. Paarden met droes moeten dan ook geïsoleerd worden van andere paarden. Jonge paarden krijgen veel sneller droes dan oudere paarden. Soms zijn opfokstallen compleet besmet.
Vaak zijn de klinische verschijnselen van droes zo duidelijk dat de dierenarts de diagnose gemakkelijk kan stellen. Als dit niet het geval is, kan de dierenarts neusswabs en/of een neusspoeling nemen en daar een bacteriologisch onderzoek op uit laten voeren om te kijken of de Streptococcus equi bacterie aanwezig is. Bij droes wordt zelden antibiotica gebruikt, omdat dit de rijping van de abcessen vertraagt. Meestal is het beter de abcessen door te laten breken naar buiten. Als benauwdheid niet op te lossen is met medicijnen of door de abcessen te openen, moet er een buisje in de luchtpijp geplaatst worden (tracheotomie) waar het paard door kan ademen tot de ademweg weer vrij is van zwelling. Schakel altijd de dierenarts in als er een vermoeden van droes bestaat. Alleen hij of zij kan de juiste diagnose stellen en een goede behandeling opstarten.