Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Onderhoud van het weiland

Verzorging Opvallend

Veel paarden gaan in het voorjaar weer de wei op. Maar dat kleine beetje grond wat we onze paarden vaak beschikbaar stellen, heeft gedurende het seizoen veel te lijden. De meeste paardeneigenaren hebben weinig verstand van weideonderhoud, waardoor het weiland er binnen afzienbare tijd uitziet als een verdroogd zandveldje. Goed onderhoud maakt het verschil en verkleint het risico op problemen zoals zandkoliek en hoefbevangenheid.

Advertisement

Bodemonderzoek en bemesting

Laat een bodemonderzoek uitvoeren (bijvoorbeeld door BLGG) om te bekijken hoe de voedingstoestand van de bodem is. Een daarop afgestemde bemesting zorgt ervoor dat het gras goed kan groeien, waardoor er minder kans is op verhoogde suikergehaltes in het gras en onkruiden ook minder kans krijgen.

Gebruik een speciaal graszaadmengsel

De meeste weilanden in Nederland zijn ingezaaid met raaigras. Dit is een hoogproductieve grassoort die vooral voor melkkoeien zeer geschikt is. Raaigras heeft een hoger groeipunt en kan slecht tegen kort afgrazen. Speciaal voor paarden bestemde graszaadmengsels bevatten andere grassoorten die beter bestand zijn tegen vertrapping en kort afgrazen.

Omweiden

Lang niet iedereen heeft zoveel weiland dat omweiden mogelijk is. Indien dit wel mogelijk is, maar er gebruik van. Het weiland krijgt zodoende ‘rust’ en het gras kan aangroeien voordat onkruid de overhand neemt. In de zomer, wanneer het gedurende langere tijd erg warm en zonnig is (in sporadische gevallen), is het aan te raden om het weiland te sproeien. Een droge periode kan een heel weiland om zeep helpen, waarna onkruid de overhand krijgt en er soms zelfs opnieuw ingezaaid moet worden. 

Bron: De Hoefslag