Een dik been is een signaal dat het lymfesysteem niet goed functioneert
Een dik been is een signaal dat het lymfesysteem niet goed functioneert Foto: Shutterstock.com

Het lymfesysteem: de opruimdienst van het paardenlichaam

Verzorging Opvallend

Het lymfesysteem. Bij veel mensen gaat er niet direct een belletje rinkelen als deze term genoemd wordt. Maar als we het hebben over paarden die vocht vasthouden in de benen (stalbenen). Of paarden die snel verzuren en de dag na de training enorm stijf zijn, dan hebben we het over twee herkenbare signalen waaraan je problemen in het lymfesysteem herkent.

Advertisement

Dik been

Een dik been is een signaal dat het lymfesysteem niet goed functioneert. Het lymfesysteem in het lichaam van een paard is een groot en uitgebreid systeem dat, ook door dierenartsen, nog vaak wordt onderbelicht. Waarom is dit netwerk zo belangrijk, waar dient het voor en hoe werkt het. Hoefslag ging in gesprek met dé lymfespecialist in Nederland, Natascha Bos. “Het woord lymfe betekent ‘licht drager’, het stamt af van Lympha, wat helder water betekent. Lymfe is helder doorzichtig vocht en heeft als functie het lichaam schoon te maken.”


Afvalstoffen

“Alles wat niet van het lichaam is zoals bacteriën, virussen, fout geproduceerde cellen, afvalstoffen (bijvoorbeeld uit voeding, water, lucht en medicijnen) voert het lymfesysteem af. Lymfe speelt dus ook een belangrijke rol in het afweersysteem. Het stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes en ondersteunt het afweersysteem wanneer het overbelast is”, legt Natascha Bos uit.   

“Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het over lymfe problemen gaat. Remming en stagnatie in het lymfesysteem zorgt vaak voor extra schade in de lymfevaten zelf wat moeilijk hersteld. Dit is bijvoorbeeld anders dan de schade aan een spier. Het lymfesysteem heeft geen motor en is afhankelijk van factoren om zich heen of het zijn werk kan doen of niet. Onbewust doen we vaak veel lymfe-onhandige dingen.”

“Iedere beweging geeft schade, dat is normaal. Hoe intensiever je traint hoe meer van dat soort ‘normale’ schade ontstaat. De kleine kapotte celletjes die daarvan het gevolg zijn, moeten ook goed  afgevoerd worden. Als dat lukt, dan is je paard de dag na de training minder verzuurd en stijf en wordt de belastbaarheid en functionaliteit van de spieren, pezen en banden groter. Het lymfesysteem voert dus óók de intern aangemaakte afvalstoffen af.”


Wat is Manuele Lymfe Drainage?

“Manuele Lymfe Drainage, kortweg MLD, is een speciale massagetechniek waarbij je direct inwerkt op het lymfesysteem. Het is een hele zachte manier van masseren, die paarden vaak heel fijn vinden. Ze worden er rustig van. MLD stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit, soms zelfs tot 75%! Afvalstoffen verlaten daardoor sneller het lichaam. MLD wordt onder meer ingezet om stijfheid en verzuren te voorkomen, bij zomereczeem, bij weerstandsproblemen en tijdens revalidatie en herstel” vertelt Natascha.

Meer over dit onderwerp

 Foto: Shutterstock 

Tekst: Sabine Timman

Een dik been is een signaal dat het lymfesysteem niet goed functioneert
Een dik been is een signaal dat het lymfesysteem niet goed functioneert