Afbeelding

Zandkoliek: beter voorkomen dan genezen

Verzorging Opvallend

Als er (nog) niet veel gras in de wei staat of je paard staat sowieso veel in de paddock, dan kan het voorkomen dat hij of zij koliek of diarree krijgt. Het zand dat in de darmen van een paard terechtkomt, kan grote gevolgen hebben. 

Advertisement

1. Voorkom grazen op kaal weiland

Als je de oorzaak wegneemt, ontstaan ook geen problemen meer. Weid paarden regelmatig om, zodat het gras de kans krijgt om te groeien en het niet te kort wordt afgegraasd en vertrapt. 

2. Extra ruwvoer op wei of paddock

Is omweiden niet mogelijk en wil je je paard wel graag buiten houden? Voer dan extra ruwvoer bij op de wei of paddock. Door een (slow-)feeder te gebruiken, komt het ruwvoer niet in aanraking met de grond, waardoor je de opname van zand voorkomt. Wanneer een paard extra ruwvoer tot zijn beschikking heeft, zal hij ook minder grazen.

3. Psylliumzaad

Zand in de darmen vormt meestal geen probleem, omdat een kleine hoeveelheid via de natuurlijk e weg wordt verwijderd. Een grote hoeveelheid zand komt niet meer op de normale manier naar buiten; het paard moet dus een handje worden geholpen. Psylliumzaad vormt een slijmerige massa als het een tijdje in contact is geweest met water en kan zodoende helpen het zand naar buiten te verplaatsen. 

Testen of er teveel zand in je paard zit? Doe wat mest in een (doorzichtige) plastic handschoen, vul dit bij met water en woel het los. Na een tijdje zakt het zand naar het laagste punt, dus in de vingers van de handschoen. Meer dan een theelepel zand uit de paar mestballen is een indicatie voor teveel zand in de darmen. Extra aandacht is dan gewenst. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock