foto: Remco Veurink
foto: Remco Veurink

Bevroren gras eten, kan dat kwaad?

Verzorging Opvallend

Het is al een tijdje koud in ons land en volgens de voorspellingen wordt het vanaf volgende week pas écht koud, met nachttemperaturen van -10 graden. Het voordeel daarvan is dat de weides mooi opvriezen en we doen de paarden dan ook graag een plezier door ze erop te laten, maar is het eten van bevroren gras wel goed voor ze of krijgen ze daar koliek van? 

Advertisement

Horse & Hound legoede deze vraag voor aan veearts Kieran O’Brien. Volgens hem kan het eten van bevroren gras helemaal geen kwaad. ‘Paarden die in de winter buiten staan kunnen prima elke dag bevroren gras eten zonder daar last van te krijgen’, stelt hij. 

‘Voor de stelling dat het eten van bevroren gras koliek veroorzaakt is slechts indirect bewijs gevonden.’

Gras ontdooit snel

Hij vertelt: ‘Bevroren gras ontdooit snel in de paardenmond als het gekauwd en met speeksel vermengd wordt. Bovendien warmt het ook nog op als het via de slokdarm in de maag terecht komt. 

Bovendien verandert de samenstelling van gras niet dusdanig dat het eten ervan in de winter koliek zou kunnen veroorzaken. Onverklaarbare koliekgevallen worden in de winter vaak toegeschreven aan het eten van bevroren gras, maar inmiddels is bewezen dat het nooit de daadwerkelijke oorzaak is.’

Andere factoren

Om koliek in de winter te voorkomen kun je wel rekening houden met de volgende factoren:

  • Doordat de dagen korter en de weides/paddocks nat zijn, lopen paarden vaak minder buiten. Doordat de paarden minder bewegen en niet constant kleine beetjes eten zoals op de wei, wordt de kans op koliek groter.
  • Paarden drinken liever geen koud water. Dit - in combinatie met het eten van droog hooi in plaats van gras - vergroot de kans op koliek omdat water essentieel is voor een goed functionerende spijsvertering. Als een paard te weinig vocht opneemt, kan er verstoppingskoliek ontstaan, het is dus belangrijk dat je paard genoeg drinkt. Probeer daarom lauw water te geven, of voer geweekte bietenpulp.

Fructaan

Waar je als paardeneigenaar wel rekening mee moet houden is het fructaangehalte in het gras. Zeker als je een paard hebt dat gevoelig is voor hoefbevangenheid, is het belangrijk om je te realiseren dat het fructaangehalte hoog kan zijn bij een combinatie van vorst en zonnig weer. 

Misschien is het voor dat paard dan toch beter om in de paddock te blijven, in plaats van de wei op te gaan. 

Bron: Horse & Hound / Hoefslag

Foto: Remco Veurink