Imke Vaatstra met Tjerk
Imke Vaatstra met Tjerk Pieter Sorber

Twaalfjarige Imke Vaatstra en 23-jarige bonte Tjerk dromen van Z-springen: “Tjerk is een hele betrouwbare pony”

Springen

De twaalfjarige Imke Vaatstra is een ambitieuze amazone die hard voor haar dromen werkt. Met de bonte 23-jarige Tjerk mag ze bijna de overstap maken naar het Z-springen. Ook komt ze met hem uit in de dressuur en in de eventing, maar het springen is het leukst. “Tjerk is een hele grote persoonlijkheid en hij overstijgt de gemiddelde intelligentie.”

Advertisement

‘Boven verwachting’

De jonge amazone zat als driejarige voor het eerst op een paardenrug waarna haar liefde voor paarden alleen maar groter werd. Ze begon met rijden op een Dartmoorpony genaamd Bert. “Bert kon best wel stout zijn en was niet heel gemakkelijk als eerste pony. Imke was 2,5 jaar geleden groot genoeg om te rijden op de inmiddels 23-jarige Tjerk, een bonte D-pony afstammend van de Paint-hengst Red Pebbles. “Tjerk is meer het type boerenpony, maar hij is heel betrouwbaar. Hij is al op leeftijd maar draait enorm goed mee. We springen in de klasse M en met nog 1 winstpunt te gaan, komt de overstap naar de Z al om de hoek kijken. Op wedstrijd springen vaak meer type sportpony’s, maar Tjerk is een hele betrouwbare pony. Het springen gaat boven verwachting goed en het is voor hem ook voor het eerst dat hij op dit niveau uitkomt.”


Sunny en haar veulen Redchets Revenge - Foto: Naomi Verbunt

Pony’s beleren voor dekgeld

Er staan in totaal vijf pony’s en drie paarden op stal bij Imke en haar familie. Ze rijdt op de bonte Tjerk, haar grote A-pony Pebble en de Welsh C-pony Sunny. Ik heb twee veulens gefokt uit Sunny met de KWPN-hengst Kitt SB (v. Emir R). Om het dekgeld van één veulen te betalen ben ik pony’s van andere mensen gaan beleren. Toen ik genoeg gespaard had kon ik Sunny laten dekken. De ene wordt dit jaar drie jaar oud en de andere is twee jaar oud. Ik hoop dat dat de opvolgers worden van Tjerk en Pebble. Ik wil ze graag zelf zadelmak maken, samen met mijn moeder. Pebble is een mooie dressuurpony, maar ze vindt het springen nog wel spannend. Gelukkig vindt Tjerk dat super leuk en zeker als er muziek is bij de ererondes genieten we enorm. In Appingedam reden we een van onze beste M-parcoursen, met een tweede prijs in het tweede parcours.”

Friese kampioenschappen

Imke en Tjerk hebben ook een aantal oefencrossen gereden. “De sfeer is heel leuk en het springen over natuurlijke hindernissen vind ik geweldig. Je rijdt snel naar de hindernissen en de waterbak vind ik een van de leukste hindernissen. Een paar weken geleden reden we eventing Exloo, dat was zowel indoor als outdoor en daar kregen we één weigering. Tjerk staat reserve voor de Friese kampioenschappen in het L1-dressuur, maar met Pebble ben ik wel geselecteerd. Vorig jaar mocht ik op de Nederlandse kampioenschappen rijden met Pebble, dat was super gaaf. Pebble is acht jaar en M1-dressuur geklasseerd. We hebben haar als driejarige gekocht en samen beleerd. Ze is een echte Welsh en een clown op het erf. Pebble kan wel springen, maar is meer van het showen. Op den duur zal ze verkocht worden omdat mijn lengte ook mee begint te tellen.”


Imke Vaatstra met Pebble - Foto: Kor Bakker

Hoog in de sport

Imke werkt hard voor haar sportieve doelen en geniet van het opleiden van haar pony’s. “Ik hoop om heel hoog in de sport te kunnen springen, en misschien ook wel dressuren. Het springen vind ik het allerleukst, er zit zoveel actie in. Ik krijg dressuurles van Niesette Haringsma en dat klikt heel goed. Ze doet meer aan coaching dan lesgeven en ze is heel geduldig. Margriet Kooistra geeft springles en dat doe ik voornamelijk met Tjerk. Een ultieme droom is meerijden op de Olympische Spelen, maar dat is nog een lange weg. Ik vind het opleiden van de pony’s enorm leerzaam en hoop straks met mijn zelf gefokte pony’s leuke wedstrijden te rijden”, besluit Imke. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Pieter Sorber / Naomi Verbunt / Kor Bakker 

Sunny en haar veulen Redchets Revenge
Imke Vaatstra met Pebble