Ann Carton Grootjans - Kai Licha de Carmel
Gothenburg Horse Show 2020
© Digishots
Ann Carton Grootjans - Kai Licha de Carmel Gothenburg Horse Show 2020 © Digishots leanjo de koster

Groot misverstand laat toppaard van Ann Carton half uur in hevige pijn

Springen

Vrijdag 24 juni moest de Belgische amazone Ann Carton-Grootjans afscheid nemen van haar toppaard Kai-Licha de Carmel (v. Prince van de Wolfsakker). De combinatie deed mee aan de internationale wedstrijd bij de Peelbergen, toen de amazone bij de landing van hindernis twee naar drie een knap hoorde en voelde dat er iets goed fout was. Ze sprong van haar paard af, dat gelijk op drie benen stond en duidelijk erg veel pijn en stress had. 

Advertisement

Het duurde ongeveer een half uur voordat het paard verdoofd werd. “In eerst instantie duurde het een tiental minuten voordat de FEI dierenarts er was. Ondanks dat duidelijk was dat Kai pijn had en in shock was mocht er geen medicatie toe worden gediend voordat er bloed afgenomen was voor dopingonderzoek”, schrijft ze in een open brief aan de FEI.

25 minuten

Carton vroeg om haar merrie een pijnverlichtend middel toe te dienen, maar dat was volgens de FEI dierenarts niet toegestaan. Het was namelijk prioriteit om eerst bloed af te nemen, zodat ze konden controleren of er sprake was van doping. Na 15 minuten was de dierenarts terug met de spullen om bloed af te nemen en daarna werd Kai, na ongeveer 25 minuten, verdoofd en naar de kliniek vervoerd.

Carton hoopte dat ze de merrie nog konden opereren, zodat ze haar pensioen op de weide kon doorbrengen. In de kliniek in Venlo bleek dat het ging om een zogenaamde ‘explosie-breuk’ te gaan, waarbij het bot als het ware explodeert in vele stukken. “Helaas hebben we de zware beslissing moeten nemen haar te laten inslapen”, aldus Carton. 

Reactie FEI

Ondertussen heeft de FEI gereageerd op de open brief. De amazone is positief dat ze een reactie kreeg. “De FEI reageerde snel, dat is positief. In hun uitleg bleek dat het een misverstand moest zijn. Volgnes hen staat in de FEI regels dat in uitzonderlijke situaties het gezond verstand en het welzijn van het paard het belangrijkst is.”

“We willen niet met vingers wijzen, maar de FEI op de hoogte brengen van de situatie. De reactie van de FEI toont duidelijk aan dat juryleden en FEI dierenartsen niet op de hoogte blijken te zijn van de regels. Ik hoop dat de FEI haar juryleden en dierartsen inlicht over zulke situaties. Ik gun geen enkel paard was Kai heeft moet meemaken.”

Lees hier de open brief aan de FEI

Bron: Facebook / Equnews