Marc Houtzager - Sterrehof's Dante N.O.P.
CHIO Rotterdam 2021
© DigiShots
Marc Houtzager - Sterrehof's Dante N.O.P. CHIO Rotterdam 2021 © DigiShots © DigiShots

Marc Houtzager: “Geen Global Champions Tour, focus op WK Herning”

Springen

In aanloop naar CHIO Rotterdam nam de organisatie contact op met Marc Houtzager. Hij vertelde zijn planning voor dit seizoen en zijn visie op de negatieve media-aandacht van de paardensport. 

Advertisement

In februari begon het seizoen van Houtzager in Oliva. “Daarna reed ik Den Bosch en toen was het even rustig. Het NK reed ik met Holy Moley (v. Verdi TN) en nu werk ik rustig wat verder, met wat kleinere concoursen tussendoor. Het seizoen is lang. Ik rijd met mijn toppaarden alleen nog Mannheim 3* en de 5* wedstrijden in Sankt Gallen en Rome. Daarna moeten Sterrenhof’s Dante (v. Canturano), Sterrenhof’s Calimero (v. Quidam de Revel) en Holy Moley klaar zijn voor Rotterdam. In principe is Sterrenhof’s Dante dan mijn eerste paard.”

Vooruit plannen

Marc Houtzager rijdt dit jaar geen Global Champions Tour-wedstrijden. “Dat is bewust. Ik concentreer me op het WK in Herning. Het seizoen gaat nu beginnen voor mijn toppaarden. Na Rotterdam weten we als het goed is een eind waar we staan. De top is momenteel breed en dat is mooi, want Herning is behalve het WK ook een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. Dubbel belangrijk om goed te presteren dus!”

“We hebben een super mooie tijd gehad met bondscoach Rob Ehrens, maar we hebben nu ook een goede vervanger. Net als voor zichzelf, houdt Jos Lansink ervan om lang vooruit te plannen met het team. Dat vind ik fijn. Je weet waar je aan toe bent. Jos is een vakman en krijgt van iedereen het volle vertrouwen. Dat geeft extra motivatie.”

Negatieve aandacht

“Ik vind het niet leuk om te zien welk beeld er in de media geschetst wordt van onze sport. Dat is totaal onterecht en ik vind dat wij, als ruiters, het tegendeel moeten bewijzen. We moeten laten zien hoe mooi de samenwerking tussen ruiter en paard is, want als een paard echt niet wil, dan doet hij het niet. Onze paarden springen niet onder dwang. Ze vinden het leuk en ze willen graag foutloos over het hout. Natuurlijk zijn er voorbeelden die niet deugen, dat zie je overal wel. Maar als daar beelden van in de media verschijnen, wordt er een volledig verkeerd beeld van ons geschetst”.

Bron: CHIO Rotterdam

Foto: Digishots