Fredricson Peder, SWE, All In, 387
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
06/08/2021
Fredricson Peder, SWE, All In, 387 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 06/08/2021 Dirk Caremans

Peder Fredricson: “Horsemanship gaat vooral over kennis”

Springen Opvallend Horsemanship

Peder Fredricson behoeft geen introductie, als springruiter heeft hij zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt. Interessant is om hem te horen over het wat hij verstaat onder het begrip  ‘goede horsemanship’. Hij stelt dat je vooral zelf veel kennis moet hebben en dat je niet alleen op je team kunt vertrouwen. “Jij ziet je paard elke dag en weet hoe hij hoort te voelen. Je dierenarts niet.”

Advertisement

Kundige paardenmensen

Peder groeide op in een familie met liefde voor paarden. “Ik heb geluk dat ik hele kundige paardenmensen om me heen had, die me veel hebben geleerd. Het is daarnaast een groot voordeel dat ik paarden in twee verschillende disciplines ben gestart  (eventing en springen, red.). Ook heb ik op heel veel verschillende niveaus gereden, van jonge paarden tot grote kampioenschappen. Toch raak je nooit uitgeleerd en moet ik ook nog steeds veel leren.”

Verschillende aspecten

“Voor mij is horsemanship het zo goed mogelijk voor je paard zorgen. Daarbij hoort alles wat je kan doen om de paarden zich goed te laten voelen en ze goed te kunnen laten presteren. Het gaat om hoe je met ze omgaat, hoe je ze voert, hoe en of je ze beslaat en hoe je ze traint voor shows. Eigenlijk gaat horsemanship vooral om kennis. Om het zo goed mogelijk te doen moet je dus heel veel weten over de verschillende aspecten van het leven van je paard.”

Mentaal en fysiek goed voelen

Hij gaat verder: “We willen dat onze paarden zich goed voelen omdat we van ze houden, maar ook omdat ze beter presteren wanneer ze zich goed voelen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe zij zich mentaal en fysiek voelen. Daarbij is het belangrijk om de gevoelens van paarden niet te mengen met onze eigen gevoelens. Dat lijkt voor de hand liggend, maar we brengen soms nog steeds onze eigen gevoelens over op ons paard.”

Niet alleen leunen op professionals

Volgens Peder hebben we allemaal gedetailleerde kennis over onze paarden nodig. “Je moet je paard goed kennen en voelen hoe hij eraan toe is. Zowel mentaal als fysiek. Alleen dan ben je in staat om signalen op te vangen en kun zoeken naar waar het probleem zit. Natuurlijk heb je een team van professionals om je heen nodig, maar je kan niet alleen maar uitgaan van dit team. Je moet zelf betrokken zijn. Als ruiter weet jij hoe je paard hoort te voelen, jouw dierenarts weet dat niet. Hij ziet jouw paard eens in de maand, jij ziet hem iedere dag. Daarom geloof ik er niet in om alles in de handen van de arts te leggen.”

Bron: World of Showjumping

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be