Dana van Lierop - Stiffelio
Horsefood Dressuur Talent 2017
© DigiShots
Dana van Lierop - Stiffelio Horsefood Dressuur Talent 2017 © DigiShots

NRPS Hengstenkeuring: Interessante haarkleur een pre

Springen
Advertisement
Vanaf 2020 biedt het NRPS meer mogelijkheden voor hengsten om goedgekeurd te worden. Er is onder meer de mogelijkheid een hengst goedgekeurd te krijgen op grond van zijn prestaties in de sport. Een interessante haarkleur is hierbij een pre!

Nederlandse Sport Pony

Eerder werd al bekend dat het NRPS een fokrichting is opgestart voor dieren met een stokmaat tot 1.57 m met weinig of geen Arabisch bloed. Het gaat hierbij dan om de Nederlandse Sport Pony (NSP). Hengsten met het vereiste percentage Arabisch c.q. Anglo-Arabisch bloed zijn daarnaast even welkom als altijd.

Voordelen NRPS

Volgens het NRPS heeft de hengstenkeuring van het stamboek op vrijdag 14 februari een aantal voordelen voor zowel de paarden als de eigenaren. Zo vindt alles plaats op 1 dag: Eerst bezichtiging, tweede bezichtiging en de klinische veterinaire keuring. Eenmaal aangewezen, volgt een uitnodiging voor de Hengstenshow op 8 maart. Daar vindt de huldiging plaats, mits de hengsten aan de gebruikelijke veterinaire en röntgenologische eisen voldoen. De hengsten mogen daarna direct dekken.

Verrichtingsonderzoek

Het verrichtingsonderzoek vindt plaats in het najaar/winter van 2020. Daarbij staan de paarden gewoon thuis of bij een eigen ruiter. Eenmaal per maand is er een test, alvorens de paarden in januari 2021 het tweedaags eindexamen doorlopen. Laatrijpe hengsten krijgen bij het NRPS van oudsher een kans. ‘Niet alle bloedpaarden zijn met 3 jaar al klaar zijn voor het echte werk,’ aldus het stamboek. Bron: NRPS Foto: Digishots