Afbeelding
The Belgium team.Foto: Remco VeurinkTeam Netherlands

België wint Nations Cup finale; Nederland derde

Springen
Advertisement
Titelverdediger Nederland is vanavond op de derde plek geëindigd in de Furusiyya Nations Cup finale in Barcelona. België mocht zich, na een weergaloze ronde van Gregory Wathelet, de trofee toeëigenen. De Britten werden tweede, met evenveel strafpunten (8) als Nederland, maar hadden een snellere totaaltijd. De mannen van bondscoach Rob Ehrens, hetzelfde viertal dat vorig jaar al goed was voor winst, begonnen als favorieten aan deze wedstrijd. Het kwartet bestond dan ook uit Jeroen Dubbeldam (SFN Zenith N.O.P.); Maikel van der Vleuten (VDL Groep Verdi Toen N.O.P.); Jur Vrieling (VDL Zirocco Blue N.O.P.) en Gerco Schröder (Glock’s Cognac Champblanc). Tijdens de kwalificatie van afgelopen donderdag werd nog een zesde plaats geboekt, waarbij de zeventien strafpunten van Van der Vleuten en Verdi even schrikken waren voor de bondscoach en zijn team. Toch besloot Ehrens om geen beroep te doen op zijn reservecombinatie, Nederlands kampioenen Leopold van Asten en VDL Groep Zidane.
Fouten voor Dubbeldam en Zenith
[caption id=”attachment_51809” align=”alignright” width=”300”] Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc hielden de lei schoon.[/caption] Dubbeldam en Zenith (v. Rash R) beten traditiegetrouw het spits af voor Oranje, maar de tweevoudig Europees- en wereldkampioenen hadden het beduidend moeilijker dan afgelopen donderdag, toen nog een foutloze rit werd geboekt. Op de eerste hindernissen werd het hout al getoucheerd, waarna het tweede obstakel van de driesprong naar beneden kwam. Vervolgens volgoede er spanning en twee Zenith-onwaardige springfouten, waarmee het scorebord uiteindelijk twaalf strafpunten aangaf. Van der Vleuten en Verdi (v. Quidam de Revel) leken hard op weg naar revanche en de eerste foutloze ronde van de avond. De zeer delicate dubbelsprong gooide echter roet in het eten, waarna het duo met vier strafpunten de ring verliet. Enkele combinaties later zou Meredith Michaels-Beerbaum met Fibonacci (v. For Feeling) tekenen voor de eerste foutloze rit, waarna het ijs gebroken leek en de Belgische Judy-Ann Melchior met een weergaloze As Cold As Ice (v. Artos Z) eveneens het parcours zonder fouten wisten te overbruggen. Jur Vrieling en Zirocco Blue (v. Mr. Blue) toonden een scherp gereden rit, maar de vijf galopsprongen naar de dubbel steil zorgoeden voor wat teveel snelheid en minder controle, met een fout op de tweede hindernis als gevolg. Hekkensluiters Gerco Schröder en de machtige Cognac Champblanc (v. Clearway) moesten een foutloze ronde rijden om het eindtotaal van Nederland op acht strafpunten te houden. Met het mes tussen de tanden hield Schröder het gaspedaal van zijn schimmel ingedrukt om binnen de toegestane tijd van 77 seconden te blijven. Het leverde Nederland de gedroomde en noodzakelijke foutloze rit van de avond en de derde plaats op. Engeland behaalde na eveneens een sterke ronde van hun slotruiter Joe Clee ook acht strafpunten, maar de gemiddelde tijd van de Nederlanders bleek dus langzamer dan die van de Britten.
Spannend tot de laatste ruiter
Het Belgische team rondde een zeer succesvol seizoen in de Furusiyya FEI Nations Cup op gepaste wijze af. Het team van bondscoach Dirk Demeersman eindigoede al aan kop van de Europa I divisie, waarna afgelopen donderdag ook al de kwalificatiewedstrijd op naam werd geschreven. Olivier Philippaerts en H&M Armoestrong van de Kapel (v. Quasimido Z); Judy-Ann Melchior en As Cold As Ice Z; Jos Lansink met For Cento (v. For Pleasure) en Gregory Wathelet met Conrad de Hus (v. Con Air) kwamen tot een eindtotaal van slechts vier strafpunten. Ondanks de gigantische druk op laatste ruiter Wathelet, wist deze toch het hoofd koel te houden, waardoor hij niet alleen de zege van de wedstrijd binnen sleepte, maar ook nog eens de bonus van 200.000 euro op naam schrijft als de enige ruiter die zowel donderdag als vanavond foutloos bleef. En zo eindigoede het seizoen voor België met dubbele gevoelens: ongenaakbaar in de Nations Cup en zwaar falend op het EK, met het mislopen van olympische kwalificatie als gevolg. Klik hier voor reacties van Gerco Schröder en Rob Ehrens. Foto: FEI/Remco Veurink
Afbeelding
Afbeelding