Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Vijf belangrijkste wijzigingen KNHS wedstrijdreglement springen

Springen
Advertisement
Op 1 april 2016 gaat het nieuwe wedstrijdreglement springen in. Om zowel ruiters, officials als wedstrijdorganisaties zo goed mogelijk te informeren zijn de belangrijkste wijzigingen hieronder opgesomd:
1. BB-springen wordt een officiële klasse
Beginnen in de klasse B is voor veel beginnende of minder ervaren ruiters / combinaties in de praktijk iets te hoog gegrepen door de hoogte van het parcours. Daarom wordt de klasse BB na 1 april 2016 een officiële klasse. Via de klasse BB is het makkelijker om door te stromen naar de klasse B en bovendien kunnen ruiters en paarden daardoor wat wedstrijdervaring opdoen. De voordelen die de klasse BB al had (zoals meedoen zonder startpas en dat wedstrijdorganisaties geen wedstrijdafdracht betalen) blijven bestaan. In dit artikel van 29 januari 2016 lees je alles over de nieuwe klasse BB.
2. Rubrieken voor jonge paarden
Vierjarige paarden mogen nu ook in de periode van januari tot 1 april op wedstrijden uitkomen, maar dan alleen in de klasse BB en niet voor prijzen (HC). Ook de hoogtes voor de rubrieken voor jonge paarden is voor 4-jarige paarden vastgesteld: Van 1 april tot 1 juni: 90 cm Van 1 juni tot 1 augustus: 1 m Vanaf 1 augustus 1.10 m
3. Regels voor zweepgebruik aangescherpt
Een nieuwe bepaling in het springreglement is dat er maximaal 3 keer achter elkaar met een zweep mag worden geslagen. De zweep mag nooit bovenhands gebruikt worden en mag ook niet gebruikt worden als de combinatie al is uitgesloten.
4. Opsplitsen rubrieken bij meer dan 52 deelnemers
De verplichting om rubrieken bij meer dan 52 combinaties op te splitsen geldt voor alle springrubrieken, met uitzondering van rubrieken voor jonge paarden en rubrieken klasse Z en hoger op categorie 1-wedstrijden.
5. Uitbreiding harnachement en hulpmiddelen
Per 1 april 2016 wordt de lijst met toegestane bitten en neusriemen uitgebreid. Er mag dan bijvoorbeeld ook met een rechte pelham worden gereden. Ook bepaalde hoofdstellen met gecombineerde kin-,/neus- en/of keelriemen zijn dan toegestaan. Alléén bitten en hoofdstellen die in het springreglement zijn opgenomen zijn toegestaan zijn. Bron: KNHS Foto: Remco Veurink