Afbeelding

Harrie Smolders over Escape Z: 'Zijn tijd komt wel' *video*

Springen
Advertisement
Toen Escape Z vijf jaar was en nog echt een '˜jonge hond' zag Harrie Smolders hem voor het eerst, onder het zadel van Danielle Ryder. Daar in Lanaken zag de topruiter al iets in de Emerald-zoon en wilde hij zaken doen. Maar daar wilde Ryder niets van weten. Twee jaar later greep Smolders alsnog zijn kans. 'Ik hield Escape steeds in het vizier. Waarom, ja, dat is net zo goed een gevoel als ervaring. De power die hij uitstraalt, de techniek, de gretigheid. Hij lijkt natuurlijk enorm op Emerald. Hij heeft diezelfde charme en looks, hij is alleen stekelharig. Daarnaast herken je in hem ook Heartbreaker; dat vlugge heeft hij van zijn opa aan moederskant.'

Kampioenspaard in Engeland

De resultaten van Escape als jong paard spreken voor zich. Met Danielle Ryder werd hij als vijf- en zesjarige nationaal kampioen in Groot-Brittannií«. Zodoende was hij twee keer van de partij in Lanaken, op het FEI-WBFSH WK voor jonge springpaarden. Na Valkenswaard vorig jaar bleef de amazone wat langer in Nederland en afgesproken werd dat Harrie de hengst bij fokker Willem van Hoof op stal zou proberen.

Bevestiging

'Wat voel je dan '¦ wat ik vanaf de grond in hem zag, maakte hij waar toen ik erop zat. Ik kreeg bevestiging van de power en de instelling die ik in hem meende te zien. Hij was gretig, hij wil erover en hij wil van het hout blijven. Dat is wat je graag ziet in een springpaard.' En zo werd Harrie mede-eigenaar van Escape Z, samen met Willem van Hoof en Danielle Ryder.

Overgangsjaar

'Hij is nu acht; dit jaar is een overgangsjaar, waarin ik hem thuis train om sterker te worden en hem echt goed te leren kennen', vertelt Harrie. 'Voor hem is het niet slecht dat er nu geen wedstrijden zijn. Zijn tijd komt wel. Volgend jaar moet het gebeuren met hem. Het jaar van de Olympische Spelen ja. Ik heb grote verwachtingen van Escape, maar of er dan al Olympische Spelen in zijn programma passen '¦ Er is nog tijd ... de weg naar het hoogst mogelijke met hem is een geweldig avontuur.' In Hoefslag Fokkerij (nummer 6) kijken we binnen bij het bedrijf waar Escape Z werd geboren, Stal van Hoof van Willem van Hoof en Yvonne Copal in Biest-Houtakker. We maken onder andere kennis met de moeder van Escape Z, Promesse, die ook haar enige andere zoon Untouchable (v. Hors la Loi II) goedgekeurd zag worden. Via zijn zoon Untouched zorgde hij voor een ander succespaard van Stal van Hoof, de KWPN-hengst Heart Touch.