Steve Guerdat (SUI) - Dynamix de Belheme
FEI Jumping European Championships Milano 2023
© DigiShots
Steve Guerdat (SUI) - Dynamix de Belheme FEI Jumping European Championships Milano 2023 © DigiShots Leanjo de Koster

Het EK springen nader bekeken

Springen EK springen Milaan

Dynamix de Belheme was van de 85 paarden die in het Europees kampioenschap van start gingen het enige paard dat gedurende alle vijf rondes geen balk uit de lepels wierp en werd daarmee onder de Zwitser Steve Guerdat de terechte Europees kampioen. 

Advertisement

Minimale voorsprong 

De Zweed Jens Fredricson, die als leider in het klassement aan de finale begon, kreeg in beide omlopen een fout en zakte daardoor terug naar de vijfde plek. De Duitser Philip Weishaupt eindigde met Zineday op zilver, met minimale voorsprong op de Fransman Julien Epaillard die met Dubai du Cedre het brons op eiste. De Brit Ben Maher hield de eer van paardenfokkend Nederland hoog door met Faltic HB (Baltic VDL x Concorde) als vierde te eindigen. Willem Greve noteerde in beide manches een balkje en eindigde met Highway TN op de tiende plek. Voor Jur Vrieling was de finale over nadat hij met de machtige schimmel Long John Silver 3 N.O.P. in de eerste manche tegen twee springfouten was aangelopen. 

Zweden nader bekeken

Met vier ruiters bij de eerste twaalf in de openingswedstrijd van het EK legden de Zweedse ruiters gelijk een stevige basis onder de gouden teammedaille. Nederland sloot dat eerste onderdeel af op de 12de plek en had een achterstand van 12.78 pnt., oftewel drie balken. Met drie ruiters bij de eerste elf waren ook de Zwitsers sterk van start gegaan, goed voor een voorlopige tweede plek. De Ieren telden vier ruiters bij de eerste 25 en stonden vierde achter Duitsland. Oostenrijk was verrassend sterk van start gegaan met een voorlopige vijfde plek. 

Zevende plek lijkt erger dan het is

Hieruit kan een simpele conclusie getrokken worden: je moet als land vanaf het eerste moment er vooraan bij zitten, anders kun je het in de strijd om de medailles schudden. Jawel, Nederland had na het tweede onderdeel nog wel een kans om zich naar het podium te rijden, maar dan had wel alles in die tweede manche van de landenwedstrijd mee moeten zitten. Dat Oranje uiteindelijk als zevende eindigde lijkt erger dan het is, want uiteindelijk had Nederland met slechts een enkel strafpuntje minder voor het overschrijden van de tijd dit EK als vierde kunnen beëindigen. 

Vijf ruiters

Het belang van de openingswedstrijd strekt zich nog verder uit. Jens Fredricson won de openingswedstrijd voor Martin Fuchs. Philip Weishaupt was derde, Steve Guerdat vierde, Julien Epaillard vijfde en Henrik von Eckermann zesde. Voor de tweede omloop van het individuele kampioenschap begon was van dit vijftal alleen Fuchs verdwenen en had Guerdat de leiding overgenomen, omdat Fredricson tegen een springfout aanliep, waardoor hij was teruggezakt naar zilver. Het waren deze vijf ruiters die zich nadrukkelijk meldden om op het erepodium van dit EK plaats te nemen. 

Wat kenmerkt de Zweedse paarden?

Iliana (6e) van Hendrik von Eckermann heeft Cardento (1.60m gesprongen) als vader. Gaan we terug in zijn vaderlijn dan vinden we achter Capitano niet alleen Cottage Son xx, maar ook Ramzes I. Die Ramzes I vinden we ook terug als grootvader van Folia, de moeder van Capitol I. Lord heeft Ladykiller xx als vader en in zijn moederlijn vinden we weer Cottage Son xx. Achter overgrootmoeder Restelle treffen we Manometer xx aan, die we ook aantreffen in de afstamming van Folia. De moeder van Iliana heeft Gentleman, 1.60 als vader en de Jasper zoon Boreas is de vader van Gentleman. Courville xx is de vader van Jasper. Amieke is een dochter van Lucky Boy xx. De moeder van Iliana is Destiny en zij heeft een dochter van Sit This One Out xx als vader en verder terig vinden we bij haar Farn en de volbloed Erathosthenes.

Ramzes

Cicci BJN (22e) van Wilma Helstöm heeft Ci Ci Senjor Ask (1.60m gesprongen) als vader. Zijn vader Cassini I sprong ook op 1.60m niveau en zijn vader Capitol I vinden we de volbloed hengsten Cottage Son en Manometer, maar in zowel de vader als moederlijn van deze hengst Ramzes. Achter de merrie Wisma vinden we Cor de la Bruyère, maar ook de volbloed Marlon. Achter Contender opnieuw Cor de la Bruyère, maar ook Raimond, een zoon van Ramzes en de volbloed Ladykiller. De vader van de moeder van Cicci is Tornesch, 1.60m, met als vader Lux, 1.60m, met in zijn pedigree Ladykiller en Almé en ja in de moederlijn van Hedie duikt weer Ramzes op via zijn zoon Roman, 1.50m. Ninerta is een dochter van Libero H en ook achter hem is Ramzes aanwezig. In de moederlijn vinden we Irco Marco, 1.60m en achter Facette treffen we de volbloedhengsten Furioso II en Meteor aan. 

Volbloed

Markan Cosmopolit van Jens Fredricsson (5e) heeft Cohiba VDL (1.60m) als vader en daarachter Chacco Blue, 1.60m, en verderop Cor de la Bruyère en de volbloed Marlon. Opvallend is ook de merrie Contara, 1.50m, die de merrie Godahra II als moeder heeft, die ook op 1.50m niveau actief was. Daarnaast vinden we in haar pedigree ook weer Cor de la Bruyère en de volbloed Godavari. Accord II verenigt in zich het bloed van Almé en Cor de la Bryère. En jawel, ook in de moederlijn duikt Ramzes weer op en wel achter Cantus, 1.70m, ook weer Cor de la Bruyère. Olida is de moeder van Markan Cosmopolit en de ook in de moederlijn van haar vader Calido I vinden we weer Ramzes. Bij Ahorn vinden we Almé. 

Prestatiegerichte fokkerij

Zuccero met Rolf-Göran Bengtsson (11e) heeft Zirocco Blue, 1.60m, als vader en dan vinden we Mr. Blue, 1.60m, Couperus, 1.60m, en de volbloed Lucky Boy in zijn rechtstreekse lijn. Achter de merrie Acarla vinden we de hengsten Joost en Wagner, die belangrijk zijn geweest in de prestatiegerichte fokkerij van Herman Roelofs. Voltaire, 1.60m heeft de volbloeds Furioso en More Magic in de pedigree, maar net zo belangrijk zijn de merries Licorne des Forets, 1.40m, en Gekas des Forets, 1.50m, in de moederlijn van Zirocco Blue, net als de Jalisco B dochter Rapsodie II, 1.40m. Bij Caletto II vinden we Cor de la Bryëre en dus Rantzau xx, maar ook Cottage Son als voorouders. Bij de merrie Isidor duikt Ramzes ook weer opm net als Manometer xx en Anblick xx. Achter Contender vinden we opnieuw Cor de la Bryère, maar ook via Ramiro en Raimond de hengst Ramzes en Ladykiller. In de afstamming van Varese treffen we ook weer Cor de la Bryère aan, alsmede de volbloed Sorgenbrecher. 

In alle vier de paarden vinden we daarmee de invloed van de in 1937 geboren Anglo Arabier Ramzes. Ook Cor de la Bryère is ruimschoots vertegenwoordigd. Daarnaast is er in alle gevallen sprake van een grote invloed van volbloedhengsten. 

De les die we kunnen trekken is dat als Nederland succes wil hebben in Parijs, dan zou Jos Lansink drie paarden moeten selecteren die twee zaken in zich verenigen: snelheid en springvermogen. Geen gemakkelijke opgave voor de bondscoach, maar met een uitgekiend programma voor een te vormen kerngroep is niets onmogelijk.  

Door: Jacob Melissen