Carmen Coronel en Guito do Penedo
Carmen Coronel en Guito do Penedo Foto: Maid of R Pictures

De eigenschappen van een goed WE-paard: “Ieder paard is welkom in deze sport”

Sport WK Working Equitation

Working Equitation; het is met haar vier verschillende onderdelen een van de meest veelzijdige takken van paardensport. Welke eigenschappen heeft een paard nodig om deze onderdelen goed te kunnen uitvoeren? Het Nederlandse juniorenteam dat in juli aan het WK in het Portugese Ponte de Lima zal deelnemen, legt het uit. 

Advertisement

“Iedereen is welkom”

Het team bestaat uit Carmen Coronel, Ellis Oldenboom en Marlon Somers, die allen al jarenlang actief zijn in de Working Equitation (WE). Hoewel zij alle drie met hetzelfde type paard werken, zijn volgens Carmen alle soorten paarden welkom in de sport. “Binnen de WE is er veel ruimte voor allerlei verschillende soorten paarden. Of het nu KWPN’ers of Tinkers zijn, alles kan. En dat maakt deze sport zo mooi; iedereen is welkom. WE komt oorspronkelijk uit het zuiden, waar onder andere de Lusitano’s en PRE’s vandaan komen. Deze paarden zijn gebouwd om te werken op het land, wat ze enorm geschikt maakt voor deze sport. Daar zijn de onderdelen in de WE immers op gebaseerd.”

Bouw

“Toch is ieder ander type paard ook welkom. Fijne eigenschappen in een paard zijn nieuwsgierigheid, leergierigheid, maar ze moeten vooral niet bang aangelegd zijn, omdat je aardig wat spannende dingen tegen kunt komen in een parcours. Paarden met een forse bouw die niet al te groot zijn, zijn ideaal, omdat ze bijvoorbeeld kort en snel kunnen draaien.”

Afstemming

Een fijn WE-paard hoeft niet uit te blinken in zijn beweging of springtalent; in de WE draait het vooral om de juiste balans vinden tussen de oefeningen. “Een fijn WE-paard hoeft niet de beste bewegingen te hebben of het hoogste kunnen springen, want hier worden ze niet per se op beoordeeld”, gaat Marlon verder. “Het is belangrijk dat je paard goed aan de hulpen staat, omdat er veel zijgangen in de proeven zitten en de paarden in het runderwerk snel moeten kunnen reageren. Maar het belangrijkste is de afstemming tussen ruiter en paard. Als een paard iets spannend vindt, dan is het aan jou als ruiter om hem daarin te begeleiden en hem vertrouwen te geven.”


Marlon en Moravita’s Galante - Foto: Maid of R Pictures

“Ze worden er stoerder van”

“Ik merk aan mijn eigen paard, Galante, dat hij WE zelf echt leuk vindt. Hij begint het spelletje steeds beter te begrijpen. In het parcours is Galante over het algemeen zelfverzekerd en denkt hij veel mee. Zo draait hij bij het hek vaak al uit zichzelf en wil hij zijn wissels tussen de tonnen het liefste zelf timen. In de training laat ik hem dan soms juist wat langer wachten, zodat de hulp wel van mij blijft. Ik merk dat zowel Galante als mijn jonge paard Navaah de WE heel leuk vinden en er ook stoerder van worden!”

Verschillende onderdelen

Doordat de WE uit vier verschillende onderdelen bestaat, kunnen de gewenste eigenschappen per onderdeel verschillen. Ellis vertelt hier meer over: “In het runderwerk is het fijn als je paard werkwillig is en niet snel onder de indruk is. Ze mogen daarin zelfs een tikkeltje brutaal zijn. In zowel de speedtrail als het runderwerk is het fijn om een paard te hebben dat goed kan schakelen. Zo kun je in de speedtrail bijvoorbeeld van hard galopperen naar een gecontroleerde en langzamere galop gaan om een oefening met de juiste focus te kunnen uitvoeren, en kun je in het runderwerk een koe snel in beweging brengen of juist laten stoppen.”


Ellis en Eleito do Luar - Foto: Maid of R Pictures

“Ieder paard blinkt uit in een andere oefening”

“Over het algemeen is een werkwillig en niet bang aangelegd paard ideaal voor de WE. Mijn eigen paard Eleito zou in alle onderdelen wat rustiger mogen blijven, maar in de koeien zou hij juist iets brutaler mogen zijn. Zo blinkt ieder paard uit in een andere oefening. Zoals de andere meiden al hebben gezegd, is ieder paard welkom en heeft ieder paard eigenschappen die goed te gebruiken zijn in de WE. De sport is net zo veelzijdig als het type paard dat erin kan starten”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Maid of R Pictures

Afbeelding
Afbeelding