Afbeelding

Paardenwelzijn staat hoog op de agenda tijdens FEI jaarvergadering

Sport

Afgelopen week organiseerde FEI haar jaarvergadering in Zuid-Afrika. Namens Nederland was KNHS technisch directeur Iris Boelhouwer aanwezig. Er werden verschillende wijzigingen aangenomen ter bevordering van de paardenwelzijn en ethiek.

Advertisement

Leidraad gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Afgelopen juni richtte de FEI de Equine Ethics and Wellbeing Commission op. In deze commissie met  vijf FEI-afgevaardigden en vijf internationale wetenschappers, zitten ook Kathalijne Visser en Theo Ploegmakers. Deze commissie heeft als doel om een leidraad op te stellen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat gebruikt kan worden voor de FEI-regelgeving omtrent ethiek en het paardenwelzijn. Theo Ploegmakers werd tijdens de jaarvergadering herkozen als voorzitter van de European Equestrian Federation (EEF). 

Optioneel maken stang en trens

Een aanbeveling van de commissie was het optioneel maken van de stang en trens. In Nederland mag je al vijftien jaar zelf kiezen of je hier mee wilt rijden of niet. Het aanpassen van de regel is nog niet aangenomen, de FEI gaat dit eerst verder onderzoeken via de FEI-board en het sportsforum. Voor de menners zijn er twee regels teruggedraaid. Deze hebben te maken met de afmeting van de dressuurring en het gewicht van de menwagen. Iris Boelhouwer: “Er was op deze punten flinke discrepantie tussen de menners en de FEI. Het is een grote winst te noemen dat deze regels zijn teruggedraaid. Hier hebben we dan ook tijdens deze dagen met een aantal grote men-landen flink op ingezet.”

Springen

Ter bevordering van het paardenwelzijn in de springsport is er een uitbreiding aangenomen. Een springjury mag zodra het paardenwelzijn in het gedrang komt of lijkt te komen, direct een combinatie uitsluiten van het verder springen van het parcours. Hierop kan een ruiter niet in protest gaan. Daarnaast is er ook gesproken over het Olympische format. Het programma wordt gelijkgesteld aan de Europese- en wereldkampioenschappen. Eerst worden de teamwedstrijden verreden en vervolgens wordt er strijd geleverd om de individuele medailles. Afgelopen Olympische Spelen was het programma omgedraaid wat veel kritiek opleverde. 

Lees hier alle wijzigingen die zijn besproken tijdens de jaarvergadering.

Bron: KNHS

Foto: Archief