Afbeelding
Sanne Wiering

“Er is altijd die maar ....”

Sport Mental coaching

Ken je dat onrustige gevoel? Je hebt eigenlijk alles voor elkaar, maar toch blijft er iets knagen. Dat ene puntje in de B, het behalen van de Z of zelfs het rijden van Grand Prix. Je wilt het, maar er is altijd een maar…  ”Dat hoeft niet als je zelf de controle hierover terugkrijgt”, stelt Sanne Beijerman. “Met zelfregulatie zijn je dromen dichterbij dan je daarvoor ooit had durven hopen.”

Advertisement

Zelfregulatie

Sportpsychologe Sanne Beijerman traint in haar praktijk ruiters van B tot Olympisch niveau op het gebied van mentale vaardigheden en technieken om beter te presteren, maar coacht ook veel cliënten juist met betrekking tot dat onrustige gevoel en leert hen dat om te turnen naar een concreet doel. Het sleutelwoord hierbij is ‘zelfregulatie’. 

Wat is dat eigenlijk precies ‘zelfregulatie’?  “Het woord zegt het eigenlijk al, het is het vermogen om jezelf te reguleren ofwel in staat te zijn je eigen leven te organiseren op de manier zoals jij dat wilt”, versimpelt Sanne de term.


Jezelf coachen

“Je bent bij punt A en je droomt van punt B. Stap één is je af te vragen of, en misschien je bewust te worden van het feit, dat punt B eigenlijk je doel is. Vervolgens kijk je wat er voor nodig is om dat te halen, je plant en organiseert om dat doel te halen. Daarvoor moet je van tijd tot tijd wel echt even afstand nemen om te kunnen reflecteren en weer actie te kunnen ondernemen.”

“Juist dat afstand nemen is vaak lastig. Ga je bijvoorbeeld niet de goede kant op om je doel te halen of gaat het te langzaam, dan moet je daar actie op ondernemen. Eigenlijk coach je jezelf naar die kant waar je heen wilt. Uit onderzoek is gebleken dat hippische sporters met zelfregulatief vermogen, de grootste kans hebben hun doelen te bereiken.”

Wie wil je zijn?

“Er wordt wel eens gezegd ‘wordt de beste versie van jezelf’, maar ik vind dat eigenlijk een beetje benauwend. Alsof er een beste en een minder goede versie van jou zou zijn. Ik vind dat je bewust moet kiezen voor de versie die jij wilt zijn. Als je zestig uur per week werkt en zakelijk heel succesvol bent, ben je dan een ‘betere versie van jezelf’ als ondertussen dat gevoel dat je een droom wilt verwezenlijken blijft knagen?”

“Als je zo’n knagend gevoel hebt en je handelt er niet op, doe je jezelf misschien wel te kort. Je moet jezelf het waard vinden om in ieder geval te overwegen die keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn en in jezelf geloven.”

“Dat klinkt misschien lastig om te doen, maar als je een passie hebt voor iets, dan heb je de droom waarschijnlijk al. Zodra je dat ziet als een doel, dan heb je stap één gezet. Stap twee zijn de acties die je vervolgens neemt.”

Dilemma’s

Dat klinkt allemaal mooi, maar dan .... Iedereen leeft natuurlijk in een werkelijkheid waarin sommige dingen mogelijk zijn en andere dingen niet.

“Heel vaak is het zo dat mensen de omstandigheden laten bepalen waar ze uitkomen. ‘Ik heb die drukke baan en te weinig tijd voor mijn paard’. Tja, dan kan dat rijden er al snel bij inschieten en je droom dus ook. Of ‘Ik heb nu eenmaal twaalf paarden staan van klanten’.”

“Als een cliënt bij mij binnenkomt is die cliënt, met al zijn of haar eigenschappen en de werkelijkheid waar hij in zit het uitgangspunt. Dat omarm ik en dan gaan we samen kijken naar hoe diegene het nu doet. Daarna vraag ik; ‘Is dit wat je wilt?’. Zo niet, dan gaan we verder met de volgende stap; ik draai het om. Ik vraag waar wil je uitkomen? En vandaar uit kijken we, wat daar voor nodig is.”

“We kijken naar de omstandigheden en hoe we die zo goed mogelijk passend kunnen maken bij de doelstelling. Er zijn zaken die blijvend zijn, zoals inderdaad gezin, werk of het feit dat voor een professional de kachel moet blijven roken. Maar er zijn ook heel veel zaken veranderbaar: denk maar aan bijvoorbeeld een dagindeling, het uitbesteden van dingen die veel energie kosten enzovoort.”

Patronen doorbreken

“Cliënten zitten soms in patronen van gewoontes, die vast lijken maar eigenlijk wel veranderd kunnen worden. Ik laat zien dat er nog meer mogelijk is. Train je bijvoorbeeld al vijf jaar bij dezelfde trainer, maar zie je geen vooruitgang, dan kun je jezelf afvragen of dit wel bijdraagt aan het behalen van je doel. Je zult dit of uit moeten spreken en kijken of je doel met deze trainer wel haalbaar is of van trainer moeten veranderen.”

“Of merk je dat je bij het rijden na je werk steeds te weinig energie hebt en niet optimaal traint? Misschien staat je baas er wel voor open dat je ’s ochtends een half uurtje later mag beginnen, dan sta je eerder op en rijd eerst je paard. Misschien moet de rest van het gezin iets meer huishoudelijke taken overnemen, zodat jij nog net even dat uurtje kan trainen na je werk.”

“Kom voor jezelf en je doel op. Als je een droomdoel hebt dat je wilt bereiken, laat je dan niet leiden door de omstandigheden. Kijk dan waar je uitkomt, maar laat je doel leidend zijn en pas de veranderbare omstandigheden aan je doel.”

Plezier

Toch is het natuurlijk niet zo dat als je je een doel stelt, dat je deze per se haalt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je heel dicht bij je doel bent, maar een blessure roet in het eten gooit. Of dat een gezinssituatie veranderd is waardoor er andere prioriteiten zijn. 

Doe regelmatig even een stapje terug, neem even afstand, houd jezelf de spiegel voor en stel bij waar nodig. Is mijn doel nog mijn doel? Soms lukt het niet. Vergeet dan ook niet te genieten van de weg er naar toe. Passie én plezier zijn het meest belangrijk om je doelen te bereiken. 

Als je er alles aan gedaan hebt, maar je doel niet hebt bereikt, dan houd je er vaak een goed gevoel aan over en kun je genieten van de weg die je hebt afgelegd. Het knagende gevoel, waarmee je niets hebt gedaan, blijft knagen. Dat is pas echt zonde.

Laat je niet leiden door de omstandigheden, maar laat je doel leidend zijn


Uit de praktijk: “Ik coachte mezelf negatief”

“Ik liep voortdurend vast in het rijden van mijn paard. Dit ontnam mij het plezier en dat wilde ik graag weer terug”, begint Gerdien Duistermaat. “Ik dacht bijvoorbeeld ‘als het aangalopperen maar lukt’ en ‘als hij maar niet gaat bokken, want dan breek ik mijn rug, verlies ik mijn baan, enzovoorts’.”

“Sanne liet mij inzien dat ik echt wel een doorzetter was, maar dat ik mezelf op een negatieve manier coachte. Ze leerde mij de gedachten om te buigen en taakgericht bezig te zijn. Zoals ‘wat moet ik doen om goed aan te galopperen?’. 

Al met al gaat dit nu zo goed dat ik al een keer een winstpunt in de B heb gehaald tijdens een onderlinge wedstrijd. Ik heb het plezier weer terug en de smaak te pakken. Nu wil ik F-proefjes op onze manege gaan rijden en daarna, als ik meer ervaring heb, een startkaart aanvragen!”

Gratis e-paper 8 tips om met plezier beter te trainen en te presteren

Sanne maakte in samenwerking met het online leerplatform Academy4Horses de e-paper 8 tips om met meer plezier beter te trainen en te presteren. GRATIS op te vragen door de volgers van Hoefslag. Daar worden we nog plezieriger van!

Met dank aan: Sanne Beijerman

Afbeelding