Anouk van Hese en Jonne Liefhebber met Contessa's Topgun en Disaronno
Anouk van Hese en Jonne Liefhebber met Contessa's Topgun en Disaronno Foto: Murielle Mulders Photography

Nederlandse kampioenen TREC: “Ook de paarden genieten ervan!”

Sport

Een oriëntatierit, gangenproef, obstakelparcours en vele deelnemers uit binnen- en buitenland waren de ingrediënten voor de Europacup wedstrijd TREC Eersel, die ook het decor was van het Nederlands Kampioenschap van TREC club Nederland! 

Advertisement

Gezellige sfeer

Jonne Liefhebber en Anouk van Hese trainen pas sinds het najaar samen. Omdat zij de enige junioren-equipe vormden, reden ze tussen de volwassenen mee in de reguliere T2-klasse, waar ze met kop en schouders bovenuit staken met hun pony’s Disaronno (v. Don Cremello du Bois) en Contessa’s Topgun. “We hebben Disaronno nu ruim vier jaar”, steekt Jonne van wal. “Ruim twee jaar geleden kwam ik via Dewi Bergman in aanraking met TREC. De eerste keer dat we samen met Dewi gingen rijden, waren Dissie en ik allebei helemaal enthousiast! We reden toen nog voornamelijk gewoon Z2 dressuur. Ik heb wedstrijdsport altijd erg leuk gevonden, maar bij TREC is de gezellige sfeer die er hangt extra leuk. Het is competitief, maar toch helpt iedereen elkaar het hele weekend.”

“Ook mijn paard geniet”

“Ook ik ben door Dewi in aanraking gekomen met TREC”, gaat Anouk verder. “Zij kwam als fysio bij onze paarden en praatte altijd zo enthousiast over deze tak van sport dat ik er zelf ook enthousiast van werd en het wilde proberen. We hebben Topgun nu vijf jaar, maar door blessures vormen we pas twee jaar echt een combinatie. Ik heb voorheen zowel Z2 dressuur gereden als ZZ gesprongen en het leuke aan TREC is dat beide onderdelen daarin naar voren komen. TREC is voor ons een hele nieuwe uitdaging en zeker nu de paardensport zo onder druk staat, vind ik het belangrijk om iets te doen waar niet alleen ik, maar ook mijn paard van geniet. TREC is voor ons daarin dé uitkomst zonder het competitieve van de sport te verliezen!”

“We wilden er echt voor gaan”

“Dewi dacht dat Jonne en ik wel eens goed bij elkaar zouden passen en dat bleek inderdaad zo te zijn! Vanaf de eerste training klikte het gelijk super goed. We stelden dan ook al snel het doel om aan het WK TREC junioren in Frankrijk mee te doen eind deze zomer!” Hoewel Jonne al eens eerder heeft meegedaan aan het NK, was het Anouks eerste meerdaagse TREC-wedstrijd. “We hebben samen met Dewi aardig wat uurtjes getraind voor het NK. Het is wel echt super leuk om zo’n fijn equipe maatje te hebben. Samen wilden we er echt voor gaan. Het NK was namelijk ook meteen een Europacup en kwalificatie voor het WK.”

POR

Vrijdag kwamen de combinaties aan in Eersel en begon het weekend met de vetcheck. Zaterdagochtend reden ze als eerste de POR: een orientatie-rit. Voorafgaand aan de rit krijg je samen als team twintig minuten de tijd om de route over te nemen op je stafkaart. Vervolgens ga je op pad om deze route te rijden. De rit is opgedeeld in verschillende trajecten, die je op verschillende snelheden dient te rijden. Het is dus niet alleen van belang om de juiste weg te vinden, maar ook de gemiddelde snelheid waarmee je ieder traject aflegt is van invloed. “Voor ons gevoel reden we een super goede POR en reden we ook aardig goed op tijd. Na de POR hadden we weer een vetcheck waar beide pony’s super doorheen kwamen. ‘s Avonds kwam de tussentijdse uitslag en daaruit bleek dat we gedeeld met een ander equipe voorlopig eerste stonden!”, vertelt Jonne enthousiast.

PTV-parcours

“’s Avonds laat werd ook het PTV-parcours vrijgegeven om te verkennen, dus we hebben het parcours een paar keer goed verkend, waarna ik het gevoel had dat deze PTV mij wel eens goed zou kunnen liggen!”, vertelt Anouk. “Elke wedstrijd worden er zestien hindernissen uitgekozen voor het parcours, dus deze verschillen per wedstrijd.” Je kunt hierbij denken aan een waterbak en het springen van een boomstammetje, maar ook aan het openen van een hek vanaf de rug van je paard. In de klasse van Jonne en Anouk zijn de hindernissen maximaal 60 cm hoog.

MA

Zondagochtend was het wederom tijd voor een vetcheck, gevolgd door de MA. Hierbij moeten de combinaties over een baan van 100 of 150 meter twee gangen laten zien. De heenweg leg je in een zo langzaam mogelijke galop af. Op de terugweg neem je de baan in een zo snel mogelijke stap. In beide gevallen levert het puntenverlies op wanneer er per ongeluk een overgang naar draf wordt gemaakt. Jonne vertelt: “We moesten de MA op een hele mooie baan in het bos rijden. Bij mij ging de galop heel erg goed, maar de stap iets minder. Ook bij Anouk ging het niet slecht, maar er is nog genoeg te verbeteren.”

PTV

“Daarna moesten we al weer snel door naar de PTV”, vult Anouk aan. “Ik had een beetje een moeilijk start op de eerste hindernis, maar daarna zaten we echt in een flow. Topgun snapte wat hij moest doen en we gingen als een speer door het parcours heen! Ook al zaten er een paar slordigheden in, ik kwam met een super gevoel de PTV uit, en dat gold gelukkig ook voor Jonne. Het was nu alleen nog wachten op de uitslag. Die kwam ’s avonds en ik bleek de hoogste PTV score van de dag te hebben. Jonne had de op één na hoogste, dus hiermee was ook bijna zeker dat we Nederlands Kampioen waren. We moesten nog even wachten op de officiële uitslag, maar daaruit bleek inderdaad dat we kampioen waren. Hiermee pakten we de hoogste punten voor de Europacup en kwalificeerde we ons voor het WK in Frankrijk!”

Voorbereiden op WK

“We gaan nu natuurlijk doortrainen, zodat we helemaal klaar zijn voor het WK eind deze zomer. We hebben nog een paar wedstrijden gepland staan en willen ook nog proberen een trainingsweekend in te plannen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Op dit moment heb ik drie pony’s in de wedstrijdsport en dat hoop ik voorlopig ook nog zo te blijven doen. De reguliere wedstrijden staan dus ook op het programma”, vertelt Jonne. “Naast TREC blijf ik lekker dressuren en springen. Ik hoop van de zomer ook gewoon op de regionale kampioenschappen te mogen starten in deze disciplines”, sluit Anouk af.

Overige kampioenen

In de hoogste klasse, de T4, ging de winst met overmacht naar Renkse Giesen met Infinity.


Renske Giesen met Infinity - Foto: Murielle Mulders Photography

De klasse T3 werd net als vorig jaar gewonnen door Stella Fauré met Yara.


Stella Fauré met Yara - Foto: Murielle Mulders Photography

Het goud was in de klasse T2 solo voor Helene Baayen met Kain. 


Helene Baayen met Kain - Foto: Murielle Mulders Photography

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto’s: Murielle Mulders Photography

Renske Giesen met Infinity
Stella Fauré met Yara
Helene Baayen met Kain