Afbeelding
www.remcoveurink.nl

Blog Sara Ouwehand | Klapperbenen tijdens het rijden? Je oplossing zit niet in je been *VIDEO*

Instructie

Je been klappert, wiebelt of duwt. Het doet in ieder geval van álles, behalve onafhankelijk zijn. Wat je ook probeert, een stiller been krijg je er niet van. En dat is zó zonde, want er is geen machtiger gevoel dan een paard dat je meeneemt. Op zijn eigen benen. Als hij op jouw benen loopt, kan je paard nooit écht aan het been zijn. Daardoor, en dat is meteen het ergste van alles, kan hij ook nooit écht naar de hand toe zijn. Dat is niks om je voor te schamen. Veel ruiters worstelen hiermee. Wat zeg ik, vorige week nog liep ik zelf tegen de lamp aan. Zéker als je een beetje flegmatiek paard hebt, blijft dit je uitdaging. Dus laat me je helpen. 

Advertisement

Jouw probleem zit niet in je been

Echt niet. Je wiebelbeen is een gevolg, geen oorzaak. Als je dát ziet, dan heb je de helft gewonnen. Nu de rest nog. Want de vraag van duizend dollar is waar het probleem dan wél zit. Negen van de tien keer zit dat in je bekken- en onderruggebied. Alles wat in dat gebied te kort en te strak is, trekt je been omhoog. Van bovenaf dus. Als een trekpop. En dáár zit je probleem. Als ik aan de bovenkant aan je been trek, dan valt je been niet neerwaarts in de beugel. Daardoor klappert het.

Ja, ook je been kan neerwaarts zijn. Móet neerwaarts zijn. En dan bedoel ik dus niet het naar beneden stampen van je beugel. Je pompt geen luchtbed op. Nee, je geeft het gewicht van je been over aan de zwaartekracht. Dan ‘valt’ je voet makkelijk in de beugel. Voor insiders: ik heb het over beugeldruk. Zónder dat je je beenspieren gebruikt. 

Maar dat kan dus alleen vanuit een lange onderrug

En wat dacht je van je bekkenbodem? Als die open en zacht is, kan je been daaruit losjes naar beneden vallen. Hoewel ik het meteen toegeef. Je bekkenbodem aansturen tijdens je rit is een ingewikkeld klusje. En ik houd van mákkelijk. En concreet. Zoek het daarom eens in je voeten. Ontspan ze óf maak je tenen lang. Het is maar net welk beeld bij je past. Hoe dan ook, als je je voeten loslaat, doet je bekkenbodem dat ook. Ja, ze spiegelen elkaar. Als Bassie en Adriaan. Check het zelf maar, knijp gewoon eens met je voeten. Wat doet je zitvlak? Juist. Dat effect kan je dus ook omdraaien. Naar de ontspanning toe. 

En natuurlijk speelt je paard een rol hierin

En tóch is het slim om te oefenen zonder Furie. Ontdek eerst zelf waar je onafhankelijke been zit. De hamvraag hierbij is: ‘Hoe gebruik ik mijn bekken en onderrug handig, zodat mijn been onafhankelijk is?’ Dát kan ik je perfect laten voelen via mijn oefeningen. En nu niet meteen afhaken omdat je persé rijles wilt. Want ik weet óók wel dat je paard een rol speelt. Is Furie niet goed aan het been? Dan kan jouw been niet onafhankelijk zijn. Maar zeg, zolang jouw been niet vrij beweegt, kán je paard ook niet aan het been zijn. Een cirkel dus. En over het algemeen zijn wij de partij die de hersens heeft om die te doorbreken. Jij en ik dus, als ruiter op het droge. Furie volgt wel. 

Maar vooruit, hier nog een tip voor in het zadel

Deze 8 seconden film laat je zien hoe je ruimte maakt in je onderrug, terwijl je in het zadel zit. Door simpelweg je bovenbeen uit te draaien. Of je hammen goed te leggen, wat jij wilt. 

Let wel even op: niets werkt voor iedereen. Deze tip dus ook niet. Tachtig procent van mijn leerlingen heeft er baat bij. Dus give it a try. Let wel op dat je bekken niet teveel naar voren kantelt. Op dit filmpje gebeurt dat iets teveel. Kortom: leg de puzzel van je eigen lichaam en daar help ik je graag bij. Op 19 november geef ik een workshop over het onafhankelijke been. Doe je mee? 

Sara Ouwehand is initiatiefneemster van www.ridersdynamics.nl en met haar sensitiviteit en tegelijkertijd boeren instelling krijg je best of both worlds

Foto: Remko Veurink