Afbeelding

Blog Sara Ouwehand: “Waarom paardrijden op poepen lijkt”

Instructie

Soepel meebewegen met je paard, dát wil je. Maar je stuitert. Instructrice Lauren knikt: “Trek je buikspieren maar aan.” Dat doe je. Je gaat er zelfs voor chrunchen in de sportschool, maar dat geklots in het zadel blijft. Dus Lauren zucht: “Doe alsof je je plas moet ophouden.” Je knijpt alsof je nooit meer naar de wc mag. Je traint zonder beugels. En je oefent op verschillende paarden, zelfs op de Hackney van de hoefsmid. Maar je zit nog steeds niet soepel. Allesbehálve zelfs. En Lauren begínt er al niet meer over. 

Advertisement

Maar voordat je op haar moppert

Lauren kan er ook niks aan doen. Het wordt overál zo uitgelegd. Dat je je plas moet ophouden. Of je navel in moet trekken, maar het klopt niet. Het leidt tot een te rigide houding en het resultaat is zelfs dat sommige ruiters rugklachten krijgen.

Totdat ik zelf zulke pijn kreeg aan mijn onderrug waardoor ik elke avond op het kleed voor de TV lag te stretchen, reed ik ook zo. De rugpijn dwong me tot omdenken. Kijk, het punt is niet dat je géén buikspieren mag gebruiken. Maar als je je navel naar je rug trekt, dan gebruik je ze verkeerd. Te véél. Je mag ze loslaten. Als de vacuümverpakking van je slaapzak waar je een gaatje in prikt. Hoewel je er met loslaten alléén ook niet komt en dit is het moment waarop ik plastisch word. Alvast sorry. Want het gaat niet om het ophouden van je plas, maar je moet je buikspieren inzetten alsof je poept.

Wacht even met wegklikken

Want ik heb een alternatief. Je kan óók doen alsof je de stalgang veegt. Dat werkt ook. Alleen moet je de bezem dan wel vóór je uit vegen en niet naar je toehalen. Voor je romp voelt dat hetzelfde als poepen. Voor de die hards blijf ik het gewoon zo noemen. En voor je paard maakt dit het verschil tussen wel of niet naar de hand toe rijden. Check deze 50 sec instructie over poepen en vegen maar.

Dus dat maakt het verschil

Als je je buikspieren zó inzet, kan je wel zitten. Echt, je bent meteen van de spanning in je buik af. En je rug krijgt ook geen klappen meer. Leg maar eens één hand op je buik en één hand op je rug. Voel wat er tussenin gebeurt als je je plas ophoudt. En merk het verschil wanneer je poept. Je voelt ontspannen aanspanning als je drukt. Niet als je knijpt. 

Kijk, dit gaat over bewegingsenergie

Dat knijpen brengt de energie omhoog. Je duwt jezelf uit je bekken en de spanning loopt door tot in je schouders. Dat verklaart meteen ook waarom je dan je handen niet laag kan houden. En je paard heeft ook last van die omgekeerde bewegingsenergie. Om dat uit te leggen, moeten we even terug naar de bezem. 

Die bezem maakt veel duidelijk

Als je je navel naar je rug trekt, is dat hetzelfde als wanneer je een bezem naar je toe trekt. Voor het paard voelt dat alsof je aan de teugels trekt. Zoals Lauren het zou zeggen: “Je rijdt niet naar de hand toe.” 

Dat doe je wél als je de bezem van je afveegt. Dan heb je een stuwend gevoel in romp en handen. Jullie bewegen synchroon en je paard voelt een verbinding. Het brengt jou in je bekken en je paard aan de hand. 

Poepen dus. Alsjeblieft. 

In september geeft Sara Ouwehand de training ‘Meer naar de hand toe (in drie weken)’ en werkt zij dit verder uit.

Foto: Danique Ackermans @ Kinskystable