Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aanleuning met Rien van der Schaft (3): Oefeningen

Instructie Opvallend

Grand Prix-ruiter, trainer en voormalig bondscoach Rien van der Schaft legt uit hoe je op een correcte manier een mooie aanleuning krijgt. In deel 1 en 2 hadden we het over de ruiterhand en de voorkeurshouding van je paard; we gaan nu in op de oefeningen die je kunt doen om vanuit de natuurlijke balans meer afdruk en expressie te bewerkstelligen.

Advertisement

Expressie en afdruk

We eindigden deel 2 van deze miniserie met het noemen van oefeningen. Van der Schaft: “De oefeningen tijdens een dressuurproef, die zijn er niet om de jury te imponeren, nee, die hebben we bedacht om het paard beter te maken, sterker. Het zijn eigenlijk trucjes om hem meer op de achterhand te krijgen: wijken, schouderbinnenwaarts, appuyeren...”

Hand stil, niet storen

De hand verandert niet tijdens die oefeningen, benadrukt Rien. “In de wendingen zet ik hem hier een pasje schoudervoor.” Welt reageert met een actief achterbeen en meer oprichting. ‘Hier duw ik hem met m’n binnenbeen op de volte, reageert hij goed -dus beweegt hij het binnenachterbeen naar buiten- dan ga ik weer recht voorwaarts. Gaat hij op de voorhand lopen, in deze fase, dan maak ik een halve ophouding. Zelf blijf ik gemakkelijk zitten, in een correcte houding, want ik wil mijn paard niet storen.”

Te gecompliceerd gedacht

Het ziet er zo gemakkelijk uit, met een paard dat steeds meer opgericht gaat lopen, zonder dat er druk op de teugel uitgeoefend wordt... Je ziet dat dit is zoals het zou moeten, want het paard kijkt happy, de mond is lekker gaan schuimen. “Er wordt vaak te gecompliceerd gedacht over aanleuning”, besluit Rien. “Terwijl je het voor jezelf en je paard juist simpel moet houden.”