Afbeelding

Ineke Veldman: “Ik bekijk per maand wat Imkje aankan”

Algemeen
Advertisement
Ruim twaalf jaar geleden kocht Ineke Veldman de Friese merrie Imkje met de intentie om haar in te zetten voor de fokkerij. Helaas moesten ze hier mee stoppen toen er vuil in de baarmoeder van de merrie geconstateerd werd. Omdat het fokken niks meer werd, besloot de amazone om te gaan starten met de merrie. “Het is heel jammer dat we niet meer met haar kunnen fokken, maar wedstrijden rijden vinden we ook echt heel leuk”, vertelt ze.

Wedstrijden

‘We hebben Imkje Fan Henswoude ruim twaalf jaar geleden overgekocht van mijn pake (opa, red.)’, legt Veldman uit. ‘Toen we door omstandigheden moesten stoppen en ik klaar was met school, heb ik een startpas aangevraagd en zijn we begonnen met wedstrijden’. In het begin ging het even heel moeilijk. “We hadden moeite met het zoeken naar een passende instructeur of instructrice. Maar toen we die eenmaal hadden gevonden vlogen we binnen een jaar de B door en ondertussen mogen we alweer L2 starten. Het is heel jammer dat we niet meer met haar kunnen fokken, maar wedstrijd rijden vinden we ook echt heel leuk’.

Maandagziekte

Helaas zit het niet altijd mee voor de combinatie. ‘Imkje heeft maandagziekte en al twee keer een bloeduitstorting gehad, dus ik bekijk echt per maand wat onze doelen zijn en wat ze aankan’, legt de amazone uit. ‘Mijn doel voor nu is simpelweg winstpunten rijden in het L2, en zo hoog mogelijk te komen in de dressuur’. De combinatie had hun eerste L2 wedstrijd al gepland staan toen de coronamaatregelen ingingen. ‘Ik kwam de Hoefslag@Home competitie tegen op Facebook en ik was gelijk heel enthousiast. Ook mijn instructrice vond het een leuk idee dus we besloten om een filmpje in te sturen. Het was echt heel leerzaam en ik heb goede tips gekregen waar ik de komende tijd mee verder kan gaan werken. Ik had zelfs twee achten op mijn protocol, echt leuk! Zo’n online wedstrijd is heel anders dan normale wedstrijden, je hebt veel minder spanning en stress. Normaal is alles heel gehaast, maar nu kan je gewoon op je gemak een proefje rijden”.

Opvolger

Omdat de 18-jarige merrie wat mankementjes begint te krijgen, staat de opvolger van Imkje al klaar. ‘Ik kwam de tweejarige Hilde vam de Benthemhoeve tegen op Facebook en het leek mij wel leuk om alvast een opvolger voor Imkje te hebben. Zodoende heb ik haar gekocht. De bedoeling is dat we met Hilde gaan fokken en wedstrijden gaan rijden als ze oud genoeg is’. Tekst: Isa Wessels Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Privebezit [adrotate banner=”861”]