Afbeelding
De Hoefslag

Pietrik van Dijk: “Duqie heeft genoeg potentie voor het hoge werk”

Dressuur
Advertisement
Het was liefde op het eerste gezicht toen Pietrik van Dijk en de 10-jarige DUQUE CCLXXX (v. PATRON VIII) elkaar voor het eerst zagen. Ondertussen hebben ze elkaar in het afgelopen half jaar goed leren kennen, en zijn ze zich aan het klaarstomen om straks de dressuursport in te gaan. Het grootste doel van Van Dijk is het Z bereiken, en ze is ervan overtuigd dat dit gaat lukken met ‘Duqie’ als leermeester. De amazone was, vanwege het inslapen van haar vorige op paard, opzoek naar wat nieuws. "Ik kwam Duqie online tegen, en ondanks dat hij aan de andere kant van het land stond, had ik gewoon het gevoel dat ik moest gaan kijken€, blikt ze terug. "En maar goed dat we dat gedaan hebben, want toen ik hem voor het eerst zag staan was ik gelijk verliefd€.

Een echte Spaanse

Het proefrijden bevestigoede dit gevoel nog sterker. "Zijn ogen hadden een super zachte uitstraling en hij had een heel lief hoofd. En toen ik ging rijden voelde het gelijk goed aan. Ik heb er maar een nachtje overna gedacht, en toen wist ik dat ik hem wilde kopen€. "Hij kwam bij ons op stal en zelfs de staleigenaresse was helemaal weg van hem€, vervolgt Van Dijk lachend. "Het is gewoon een lief dier, zowel in de omgang als onder het zadel. Duqie is wel echt een Spaanse, hij kan best heet worden en gaan dribbelen. Als bijvoorbeeld mijn beugel per ongelijk langs de bakrand schuurt raakt hij geïrriteerd en dan moet ik hem even laten weten dat het goed is, want anders dan koelt hij niet meer af€, grinnikt ze.

Heel uitgebreid

Van Dijk heeft haar hele leven wedstrijden gereden en ze hoopt dat ook met de schimmelruin op te kunnen pakken. "We zijn rustig aan het proberen om te kijken hoever we op dit moment zijn, daarom leek het mij heel leuk om mee te doen met de Hoefslag@Home Unlocked competitie. We zijn er vol voor gegaan en hebben een proefje opgenomen in wedstrijdtenue, wat echt superleuk was. Het is een goede manier om te kijken waar we staan en waar we nog aan kunnen werken€. Over haar proef vertelt ze: "Het ging best wel goed en de feedback die we kregen was heel fijn. Ik heb er natuurlijk een hele tijd uitgelegen omdat ik geen paard had, dus het was fijn om weer eens op deze manier tips te krijgen. Het commentaar was heel uitgebreid en bij elk punt in de proef stonden tips om het cijfer nog hoger te krijgen€.

Afwerken

"Wat ik zelf interessant vond maar in de eerste instantie niet heel erg op lette, was het goed afwerken van een volte. Ik ga vaak iets teveel langs de Hoefslag, maar ik kreeg nu de tip om echt de hoeken af te snijden zodat het een cirkel wordt. Voor een B proefje is dat natuurlijk heel belangrijk, dus de volgende keer hoop ik hier hogere punten op te scoren. Ook kreeg ik de tip om op te letten dat Duqie zich niet te snel opkropt, wat nog wel vaak het geval is omdat hij echt een stevige PRE-nek heeft. Ik ga er nu extra op letten dat ik zijn neus er wat meer uit rij, het is heel fijn dat de jury dit goed aanduidt. Het zijn kleine dingetjes, maar ik kan er echt wat mee€. De online wedstrijden hebben de amazone nog meer gemotiveerd om straks de reguliere dressuursport in te gaan. "Ik wilde net zo lang online gaan rijden totdat ik zeker weet dat we de sport aankunnen, en ik denk dat dat ondertussen wel het geval is. We gaan dus zodra het weer kan een startkaart aanvragen en mijn uiteindelijke doel is om naar het Z te rijden€, vertelt Van Dijk gedreven. "Ik denk dat Duqie er genoeg potentie voor heeft. Hij kent alles oefeningen van het Z al, nu ik nog!€ Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Privébezit
Afbeelding