Afbeelding

Tips voor een onvergetelijke paardrijvakantie in het buitenland

Fun

Een paardrijvakantie in het buitenland is de ideale manier om het natuurschoon van een land te ontdekken en kennis te maken met de cultuur die het land zo eigen maakt. Je reist op een langzamer tempo, gaat van de gebaande paden af en leert het land en zijn bevolking zo echt kennen. 

Advertisement

Hier lees je enkele tips hoe je je op zo’n vakantie kunt voorbereiden en welke bestemmingen je te paard kunt ontdekken.

Budget en rijervaring

Ten eerste is het verstandig om voordat je gaat kijken naar het soort reis en bestemming een budget met jezelf af te stemmen. Dit bepaalt namelijk waar je naartoe kunt gaan en hoeveel comfort je jezelf kunt veroorloven. Het is goed om te weten dat paardrijvakanties niet goedkoop zijn en veel van de prijzen van bijvoorbeeld een pakketreis vaak exclusief vlucht, vervoer over land, extra activiteiten en fooien voor gidsen zijn. Daarnaast is het verstandig om alvast een bedrag opzij te zetten voor voorbereidende kosten en onvoorziene uitgaven, zoals voor een visum, vaccinaties, reisverzekeringen en het kopen van persoonlijke uitrusting zoals rijkleding. 

Beginner of gevorderd?

Als je je budget hebt vastgesteld, moet je goed op de hoogte zijn van je eigen rijervaring. Weet je hoe je moet stappen, draven en galopperen en weet je hoe je paard moet verzorgen en zadelen? Mocht je hier niet zeker van zijn, is het verstandig om een vakantie voor beginners of lichtgevorderden te kiezen. Bij dit soort vakanties krijg je meer begeleiding van je gids en zullen de route, het terrein, de gangen en de snelheid van de reis aangepast zijn aan je vaardigheidsniveau. 

Je reis maken

Het kiezen van de reis die past bij je rijervaring kan namelijk je reis maken of breken en dat van je reisgenoten. Als je niet helemaal zeker bent of je voldoende rijervaring hebt voor de reis die je graag wilt maken, kun je ervoor kiezen om extra rijlessen te nemen om je rijvaardigheden op niveau te krijgen. Dit zal misschien wel wat extra kosten met zich meebrengen, maar zal wel de basis leggen voor een onvergetelijke paardrijvakantie.

Duur van de tocht en moeilijkheidsgraad

Nadat je je budget en rijervaring hebt vastgesteld, kun je gaan kijken welk soort paardrijvakantie het beste bij je past. Niet elke tocht is namelijk hetzelfde, want als je bijvoorbeeld nog nooit een meerdaagse trektocht te paard hebt gemaakt, is het misschien niet verstandig om dan meteen een trektocht van een week te maken. Het is namelijk ontzettend vermoeiend om dagen achtereen te rijden. Bepaal ook zelf het tempo van de reis. Pas dan ook de duur van de reis aan je vaardigheidsniveau en ervaring aan. Je kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van je vakantie een trektocht te paard te maken en daarna iets anders te doen, bijvoorbeeld uitrusten in een luxe hotel aan het strand. 

Soort vakantie

Er zijn verschillende manieren om op paardrijvakantie te gaan, en het is goed om te weten wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een ranchvakantie, waar je dus op een plek blijft, of een trektocht te paard.

Ranchvakantie

Bij een ranchvakantie blijf je gedurende je vakantie in principe op een plek, maar zul je wel elke dag een andere rit maken. Het voordeel van dit type vakantie is dat je je in je kamer kunt installeren zonder je zorgen te maken over waar je de volgende nacht slaapt. Daarnaast biedt dit type vakantie ook meer flexibiliteit, dus als je een dagje geen zin hebt om te rijden, kun je ervoor kiezen om de rit van die dag over te slaan. Ook is dit een ideale vakantie voor iedereen die weinig rijervaring heeft of nog nooit eerder op paardrijvakantie is geweest. Daarnaast is dit type reis ook geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of voor ruiters die geen intensieve ritten willen maken. 


Verenigde Staten

Ranchvakanties zijn vooral populair in de Verenigde Staten, waar je de kans krijgt om kennis te maken met de echte cowboycultuur van Amerika en de uitgestrekte vlaktes en ruige natuur van het land kunt ontdekken. Voor een ranchvakantie in Amerika heb je wel een ESTA nodig. Deze kun je eenvoudig online aanvragen en is vanaf de datum van toekenning maximaal 2 jaar geldig. 

Trektocht te paard

Een trektocht maken te paard is een van de populairste manieren om op paardrijvakantie te gaan. Met een trektocht kun je langere afstanden afleggen, slaap je elke dag ergens anders en kun je meer zien van het landschap dat je wil verkennen. Dit type vakantie is uitermate geschikt voor avontuurlijk ingestelde ruiters die het niet erg vinden om met wat minder luxe te leven. Tijdens deze vakantie hoef je je geen zorgen te maken om je bagage, deze wordt namelijk vervoerd door een back-up voortuig, zodat je tijdens de rit alleen maar je noodzakelijke benodigdheden hoeft mee te nemen. 

Onder de sterrenhemel

Je kunt er ook voor kiezen om een trektocht te maken waarbij je slaapt in tenten of onder de sterrenhemel, waarbij je dus van zo min mogelijk leeft en afhankelijk bent van de weersomstandigheden en wat de natuur je te bieden heeft. Dit soort trektochten leiden je door ongerepte natuurgebieden en naar afgelegen plekken waar je echt weer in verbinding komt met de natuur. Denk bijvoorbeeld aan een trektocht langs de Golden Coast van Queensland, Australië, waar je kennis maakt met een diversiteit aan landschappen; van dichtbegroeide tropische regenwouden tot langgerekte witte stranden. Ook voor Australië heb je een visum nodig, namelijk het eVisitor visum Australië. Dit visum is een jaar geldig en met dit visum kun je tot maximaal drie maanden in Australië verblijven. 

Afbeelding