VDL Groep Verdi TN N.O.P. (beschikbaar bij Van den Oetelaar) - Maikel van der Vleuten
© DigiShots
VDL Groep Verdi TN N.O.P. (beschikbaar bij Van den Oetelaar) - Maikel van der Vleuten © DigiShots DigiShots

Lotte van den Oetelaar en partner nemen Hengstenhouderij over: “Ieder zijn eigen ding en tóch samen”

Fokkerij

Lotte van den Oetelaar, dochter van Kees van den Oetelaar, heeft de Hengstenhouderij van haar vader overgenomen. Kees is er nog altijd bij betrokken, als eigenaar van hengsten en grote kennisbron, maar het bedrijf wordt inmiddels gerund door Lotte en haar partner Tijn.

Advertisement

Lotte werkte in eerst instantie in loondienst bij haar vader, als stalruiter. “Mijn ouders zijn gescheiden en via de manege van mijn oom ben ik bij mijn vader op stal terechtgekomen. Ik dacht dat ik al heel wat kon, toen ik van de manege af kwam”, vertelt ze. Maar niets bleek minder waar. Met vallen en opstaan (letterlijk en figuurlijk) begon ze met het rijden van de jonge paarden.

Onervaren

“Ik ben toentertijd wel een paar keer boos geworden op mijn vader”, gaat ze verder. “Hoe kun je zo’n onervaren meisje nu op een onervaren 3-jarige hengst zetten met veel bloed? Mijn vader bleef dan altijd rustig en zei: ‘het komt goed’. Nu begrijp ik hem wel. Ik ben ervan overtuigd dat het voor de jonge paarden beter is als er niet te veel van ze gevraagd wordt, als ze met een lange teugel door de baan mogen lopen.”

Lotte was fanatiek, maar merkte dat een carrière op het hoogste niveau niet voor haar was weggelegd. “Uiteindelijk gingen de jonge paarden naar een andere ruiter, die het hogere werk met ze deed. Ik dacht toen dat ik minder waardevol was, maar ik realiseer me nu heel goed dat de basis het meest belangrijke onderdeel van de opleiding is.”

Overname

Eind 2019 werd het eerste kindje van Lotte en Tijn geboren, een zoontje genaamd Tijn (2). 1,5 jaar later beviel ze van dochter Mies (8 maanden). “Begin 2020 kwam mijn vader naar me toe met het idee dat Tijn en ik de hengstenhouderij van hem over konden nemen. Er was weinig twijfel of we het zouden gaan doen of niet, maar ik vond het wel erg spannend. Later dat jaar kwam de Coronapandemie, dat de nodige onzekerheid met zich meebracht. We dachten dat het moeilijk zou gaan worden, maar we konden gelukkig ons ding blijven doen.”

Ieder zijn eigen ding

Zonder haar vader had Lotte de hengstenhouderij niet over kunnen nemen en zonder Tijn had ze het waarschijnlijk niet gedaan. “Van mijn vader heb ik ontzettend veel geleerd en Tijn heeft altijd achter me gestaan. Voordat we dit aangingen reed hij voor mijn vader en voor zijn ouders. Ik was dan vaak bezig met insemineren. Nu werken we vaker samen en gaan we voor gezamenlijke resultaten. Hij heeft altijd gehandeld en dat doet hij nog steeds, samen met mijn vader. Voor mij is dat minder weggelegd.”

“Iedereen doet nu zijn eigen ding binnen het bedrijf en tóch doen we het samen. We hebben dezelfde doelen in gedachten en daar werken we met zijn alle naartoe. Dat is echt heel erg leuk.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots