Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Tineke de Haan: 'Het veulen had geen oog voor de merrie'

Fokkerij
Advertisement
Dierenarts Tineke de Haan had de afgelopen week een bijzondere ervaring met de geboorte van een Fries veulen. Ze vertelt 'Dit merrieveulen was een zogenaamd '˜dummy' veulen, iets waar denk ik nog maar weinig mensen van gehoord hebben'.

Knopje om

Het veulen maakte wat een '˜onnozele' indruk en had maar weinig oog voor de merrie. Ze liep langs de rand van de box en sabbelde daar ook aan. De Haan vertelt 'Nu weet ik dat tijdens het geboorteproces er in de hersenen van een veulen een soort van knopje om moet gaan dat ze geboren zijn. Als je als veulen nog in de baarmoeder zit moet je je toch relatief koest houden. Als je dan een keer ter wereld bent, moet je je gaan gedragen als normaal veulen. Maar heel soms, vooral als een veulen erg vlot geboren wordt, gaat dat knopje niet om. Veulens hebben dan eigenlijk nog een beetje het idee dat ze in de baarmoeder zitten en presenteren zich dan vaak zoals dit '˜dummy' veulen'.

Touw om borstkas

Het veulen kreeg eerst een halve liter van de biest via een sonde in de maag gebracht. Ze kon in ieder geval beginnen om de antistoffen op de te nemen. De Haan voerde een speciale handeling uit. Door middel van een lang touw heeft ze druk op de borstkas van het veulen uitgeoefend. Ze vertelt 'Je legt dat touw een aantal keer om de borstkas heen en trekt hem dan toch wel enigszins stevig aan. Het veulen zakt dan door de benen door een reflex van het lichaam. Als een veulen in het geboortekanaal zit moet hij ook stilliggen en pas bewegen zodra hij daadwerkelijk geboren is. Het veulen kon nog gewoon ademen maar raakte wel direct in een diepe slaap'.

Bijzonder

De Haan kon na een tijdje de druk weer verminderen en het veulen begon langzaam weer bij te komen. 'Ondanks dat ze in haar eerste uren geleerd had om vlot in de benen te komen, ging ze nu weer staan alsof het haar eerste keer was. Wat wiebelig en stuntelig, maar uiteindelijk stond ze dan. Het was heel bijzonder om te zien dat ze zodra ze stond naar de merrie hinnikte en vrijwel direct met de neus naar het uier liep. Ze begon nog niet meteen te drinken, maar wel vrij vlot daarna. Het knopje in de hersenen, wat in werkelijkheid een omschakeling is van hormonen, was duidelijk om' aldus een blije dierenarts . Bron: Phryso Foto: Remco Veurink