Fokkerij

Foto: Remco Veurink
  • aangepast 29 juni 2021 18:04

Regiovergadering KFPS: Discussies en positiviteit

Vragen en opmerkingen over de goedkeuring van Boet 516, de zoektocht naar een nieuwe Hengstenkeuringsjury en een heel goed keuringsseizoen: de belangrijkste onderwerpen van de online regiovergadering van het KFPS. Ongeveer 300 leden woonden de vergadering 18 november bij. Het informeren van de leden over de commotie binnen het stamboek (en rondom de hengstenkeuringsjury in het bijzonder) stonden centraal. Verder werd er positief gereageerd op de begroting van 2021, het jaarplan van 2021 en de contributie en tarieven. De meeste leden stemden in om de tweede bezichtiging te laten vervallen en stemden voor het voorstel voor de kadering van cornage in het Hengstenkeuringsreglement.

"Gaat het om het Friese Paard?"

"Het zijn bijzondere tijden." Met deze woorden begon Detlef Elling, de voorlopige voorzitter, de vergadering. "Niet alleen vanwege het Coronavirus, maar ook door de interne strijd binnen het stamboek. Gaat het om het Friese Paard, of is het belangrijker wie de sterkste wil zijn?" Elling en zijn mede-bestuursleden (Anita van Kempen, Jan Raaijmakers, Roelof Bos en Peter Bazuinen) reisden af naar Drachten om daar via een livestream te vergaderen. Zowel John Boot, voorzitter van de Ledenraad, als Harrie Draaijer, voorzitter van de Hengstenkeuringsjury, kwamen aan het woord. Beide lichtten hun invalshoek over de commotie rondom de goedkeuring van Boet 516 toe. Het is nu bijna een jaar geleden dat de gesprekken over de hengst, net niet acceptabel op cornage, startten.

Afspraken

Volgens de Ledenraad zijn de afspraken die afgelopen zomer gemaakt zijn om meer grip op, en communicatie over het traject van de hengstenselectie te krijgen niet genoeg. Zij veegden het voorstel om de Hengstenkeuringsjury gefaseerd te laten afvloeien dan ook van tafel. Twee bestuursleden stapten op. Harrie Draaijer gaf toe dat de communicatie beter had gekund rondom de goedkeuring van Boet 516. Maar dat het dekbrevet zorgvuldig, weloverwogen en reglementair was uitgereikt. Een deel van de gestelde vragen werd tijdens de online vergadering beantwoordt. De rest krijgt een vervolg na afloop van de vergadering.

Succesvol seizoen

Door alle discussies zou je bijna vergeten dat het KFPS een zeer succesvol keuringsjaar achter de rug heeft. "Er zijn bijna 100 driejarige merries meer gekeurd dan voorheengaande jaren en met een Sterpercentage van 55% was de kwaliteit beter dan gemiddeld", vertelt Ids Hellinga.   Bron: Phryso Foto: Remco Veurink [adrotate banner="995"]

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties