Strodorp
The Dutch Masters 2023
© DigiShots
Strodorp The Dutch Masters 2023 © DigiShots DigiShots

Column Jacob Melissen: “The Dutch Masters is trendzettend”

Evenementen The Dutch Masters

Vrijdagavond vol, zaterdagavond vol, zondagochtend vol en zondagmiddag hingen de mensen zelfs met de benen buiten op Indoor Brabant/The Dutch Masters. Terecht, want wat heeft dit evenement in de loop der jaren een uitstraling gekregen. 

Advertisement

Waardering

In het strodorp klopt het, in de pistes klopt het, de tijdschema’s kloppen en de catering eveneens. Ok, soms moet je even in de rij voor de koffie of bij de garderobe als iedereen tegelijk de hal wil verlaten. Maar wat bovenal klopt op The Dutch Masters is de sport. Dat geldt voor beide pistes waarin de artiesten op hoog en minder hoog niveau het beste hoefje voor kunnen zetten. Kijkend naar de Freestyle op zaterdag dan kunnen de smaakmakers als Fry, Van Liere en Werth alleen maar stralen wanneer wordt duidelijk gemaakt hoe moeilijk het is om een topprestatie neer te zetten in de rijbaan van 20 bij 60. Dus het klopt dat ruiters als de Japanner Sado en de Oostenrijkse Zach nodig hebt. Als je die niet zou hebben en alleen de top vijf zou aan de start komen, dan kan er toch gemakkelijk minder waardering zijn voor wat die top vijf het publiek heeft voor getoverd. 

Zestien combinaties in de barrage

In de springsport ging het er zondagmiddag hels aan toe. Bij het lopen leek het parcours zwaar en zouden slechts een paar combinaties door weten te dringen tot de barrage. Maar hoe anders bleek dat. De startvolgorde was via loting bepaald, waardoor we de top vier van de wereld helemaal aan het begin van de wedstrijd hadden. Daardoor werden de angeltjes van de parcoursbouwer al meteen in het begin genadeloos ontmaskerd, zodat we maar liefst 16 combinaties in de barrage terugzagen. 

‘Ze sprongen als vlooien’

En wat werd dat een barrage. Het had af en toe meet weg van de Grand National Steeplechase, zo hard werd er gereden. En de paarden speelden met de hoogte. Ze sprongen als vlooien in een moordend tempo, met als uiteindelijke winnaar Mclain Ward die van Rolex een cheque tegemoet kan zien van 833.000 euro, waarin een half miljoen bonus voor de tweede zege in the Rolex Grand Slam op rij. Dus Aken kan zich opmaken voor zijn komst. 

Fokproducten

Wat misschien wel het mooiste was van deze wedstrijd was het optreden van Lars Kersten met Hallilea. Deze elf-jarige dochter van Zirocco Blue werd gefokt door Pieter Kersten, de vader van Lars, en het kan niet anders of Pieter moet super trots zijn op beide fokproducten. 

En de organisatie mag trots zijn op deze geslaagde aflevering, alleen hebben zij nu een enorm probleem: Hoe kan het in 2024 nog weer beter?

Bron: Jacob Melissen

Foto: Digishots