Afbeelding

23-jarige Haflinger scoort 64,5 % in de Grand Prix *VIDEO*

Dressuur

“Bij het afgroeten wist ik al dat het goed zat,” vertelt Sara Ouwehand terwijl ze trots terugkijkt op haar wedstrijd in Houten, waar ze 64,5% scoorde in de Grand Prix met haar Haflinger Rebel. “Het was zo’n proef waarin alles liep en alle spannende dingen goed gingen. Het blijft een jurysport, maar dit klopte gewoon.” En dat het goed ging, was meer dan geluk. Bij iedere dip, krabbelde ze op, zo vertelt ze. 

Goed in verliezen

Sara vertelt: “Als je écht wilt winnen, dan moet je heel goed zijn in verliezen. Dan sta je namelijk één keer vaker op dan dat je valt. Zo kom je vanzelf waar je wilt zijn.” Daarbij voelt ze zich gesteund. “Je moet je natuurlijk ook omringen met de juiste mensen. Frenk Jespers bijvoorbeeld, die heeft maar half door hoeveel vertrouwen hij me geeft. Ja, en mijn paard natuurlijk. Die trekt me overal doorheen.” Ze kijkt terug op haar start in de subtop. “Niet dat ik het allemaal fluitend deed. Zeker de ZZzwaar was heel zwaar voor me. Toen heeft Kees op ’t Hoog me de goede kant opgeduwd en dat heeft bij de Grand Prix weer gedaan. En ik ben zelf ook creatief gebleven. Ik heb mezelf enorm verbeterd met trainingen naast het paard. Zeker nu hij ouder wordt.”

IJsdouches

“Ik doe veel lichaamswerk naast het rijden. Zo heb ik bijvoorbeeld Ruiterpilates ontwikkeld, maar het kan altijd gekker,” grijnst ze. ”In de week voor de wedstrijd neem ik ijsdouches om mijn lichaamsreflexen te trainen.” Ze lacht: “Als ik onder een koude douche kan ontspannen, zal het in de proef ook nog wel lukken.” Sara traint ook mentaal. “Die proef visualiseer ik wel honderd keer. De lichaamsreflexen die ik daarbij krijg, verbeter ik ook. Met mijn steenkolen paardje moet álles kloppen. Dus ook – of juist – mijn eigen aansturing.” 

Topfit

Ze is dus fanatiek genoeg, maar vlak Haflinger Rebel niet uit. Op zijn 23e zijn er maar weinig paarden die het hem nadoen. Stoppen is geen optie. Sara monitort hem nauwgezet: “Ik train met hartslagmeter en houd hem goed in de gaten. Als het aan hem ligt, loopt hij drie Grand Prix-proeven en dan ook nog allemaal tegelijk,” lacht ze. “Gelukkig wordt Rebel ook ondersteund door de magneetveldtherapie van Magnacare. Daardoor komt hij veel sneller in zijn herstel. En hij is sowieso topfit. De gebitsverzorging en het passende tuig van Bridle2fit helpen daar ook bij. Hij straalt zoveel kracht uit, geen hond gelooft dat hij 23 is.” 

En nu?

Meer is er niet te bereiken. Dus wat nu? Sara vertelt: “Dit proces is afgerond en tegelijkertijd begint het nu pas. Ik kijk er zó naar uit om te gaan genieten, zonder enige druk. We hebben zo ontzettend hard moeten knokken en dat is nu voorbij. Maar we blijven puzzelen en verbeteren, want dat is onze taal.” Ze vergelijkt zichzelf met haar paard. “Wij zijn allebei gepassioneerde werkpaarden en dat stopt niet. Daarbij wil ik andere ruiters helpen. Hoe haal je het beste uit jezelf en dus uit je paard? Ongeacht ras, achtergrond of weet ik veel wat voor issues. Daarom opende ik mijn podcastkanaal. In mijn podcasts vertel ik je alles over de rijtechniek, houding en zit, en mindset die je verder helpen. Daarvoor heb ik mijn eigen ervaringen nodig, dus ook daarom gaan we door.”

 Foto: Danielle Vink