Carice Koeleman en Appie
Carice Koeleman en Appie Foto: Privébezit

Carice Koeleman: “Hij was helemaal niet wat ik zocht, maar de klik was er wel”

Dressuur

Hoewel Carice Koeleman in 2019 op zoek ging naar een wat oudere en meer ervaren Fries, kwam ze uit bij de toen driejarige Friese hengst Appie (v. Thorben 466); precies het tegenovergestelde van wat ze zocht dus. Desondanks hadden ze direct een klik en besloot Carice de uitdaging aan te gaan. En met succes!

Advertisement

“Het begon weer te kriebelen”

“Ik heb Appie in 2019 als driejarige hengst gekocht bij Frysk Andaluz”, steekt Carice van wal. “Ik had eerst een jonge Friese merrie, maar uiteindelijk bleek ik helaas toch te onervaren te zijn voor haar. Na twee jaar heb ik besloten om haar te verkopen. Een jaar later, in 2019, begon het toch weer te kriebelen en ben ik op zoek gegaan naar een nieuw paard. Uiteindelijk ben ik op de website van Frysk Andaluz uitgekomen, waarover ik heel enthousiast was.”

Klik

“Ik zocht een wat ouder en meer ervaren paard, zodat ik niet weer in dezelfde situatie zou komen als bij mijn vorige merrie. Uiteindelijk kwamen we bij de stal van Appie; een driejarige hengst. Eigenlijk precies wat ik niet zocht. Toen mijn vader voorstelde om hem toch onder het zadel te proberen, heb ik dat gedaan. Appie was super braaf, maar hij ging wel bijna door het hek heen, omdat er een merrie naast stond”, lacht ze. “Desondanks gaf hij me een heel veilig en vertrouwd gevoel. Toen ik afstapte, was de keuze eigenlijk al gemaakt. Ik wist dat dit niet de makkelijkste optie zou zijn, maar hij was zo werkwillig dat ik toch besloot om deze weg te bewandelen. Als de klik er is, dan is die er.”

Potentie

Vanaf de eerste rit had Carice al door dat Appie potentie heeft om de sport in te gaan. “Hij was lekker voorwaarts en wilde graag werken. Ik wilde het sowieso heel rustig aan doen met hem, maar had me wel voorgenomen om eens een wedstrijdje te starten als we daar klaar voor waren en het beiden leuk vonden. We hebben nu twee B-wedstrijden gereden en dat gaat heel erg goed. Ik vind het heel leuk om te doen en denk dat het voor ons beiden heel leerzaam is.”

“Ik denk dat alles snel op zijn plek valt”

“We komen de proeven in principe heel gemakkelijk door, maar de aanleuning blijft nog wel een verbeterpuntje. Omdat we het de afgelopen jaren zo rustig aan hebben gedaan, is zijn conditie nog niet optimaal, waardoor hij soms wat sneller achter de loodlijn zakt als hij moe wordt in de proef. Het is nog een beetje puzzelen om daar de juiste balans in te vinden. Ik ben heel blij met hoe braaf hij is op wedstrijd en ik denk dat alles heel snel op zijn plek zal vallen wanneer de aanleuning volledig bevestigd is!”

“Ik wil vooral plezier hebben”

“We trainen thuis nu ongeveer op L2-niveau en die oefeningen pakt hij al heel erg goed op. Daarnaast gaan we graag naar het bos of strand en voetbalt Appie graag met zijn skippybal. Het is een enorm veelzijdig paard, behalve met springen, want daar heeft hij echt geen talent voor”, lacht ze. “Ik vind die afwisseling erg belangrijk en merk ook dat het Appie altijd goed doet. Ik vind het vooral belangrijk dat we veel plezier hebben en geef hem alle tijd om zich te ontwikkelen. Het zou gaaf zijn om verder te komen in de sport, maar ook dat wil ik op zijn tempo doen. We gaan met plezier verder trainen en zien wel waar het schip uiteindelijk strandt!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit