Afbeelding
Fei Spijkers

Anne-Ruth Versteeg: “Fyonieta heeft mij een betere ruiter gemaakt”

Dressuur

De 21-jarige Anne Ruth Versteeg is vanaf kleins af aan al gek op paarden. Momenteel volgt ze de ORUN instructeurs-opleiding en brengt ze twee paarden uit in de dressuursport. Zo heeft ze de 12-jarige Fyonieta (v. Nourejev) zelf opgeleid van het B naar het Z1 en heeft ze sinds een tijdje ook de teugels in handen van Zambesi (v. Rousseau), waarmee ze ook in het Z uitkomt.

Advertisement

Leermeester

“Een tijdje geleden werd mijn pony ziek, waardoor ik hem niet meer uit kan brengen in de sport”, steekt de amazone van wal. “Daarom ging ik op zoek naar een nieuwe topper waar ik veel kan leren en hogerop mee kan komen in de dressuur. Al vrij snel kwam ik in contact met de eigenaar van Zambesi en dit klikte gelijk. Het was wel even wennen op zo’n groot Lichte Tour paard, maar Zam geeft gaf me vanaf het begin al ontzettend veel vertrouwen. Hij is een echte leermeester en heeft me al heel veel geleerd. Doordat ik op Zambesi beter leer rijden, kan ik Fyonieta ook weer nieuwe dingen leren. Deze paarden zijn voor mij dus de perfecte combinatie.”

Combinatie

Momenteel is de amazone hard bezig om in de ring een combinatie met Zambesi te vormen. “We hebben nog weinig wedstrijdervaring samen, dus we moeten echt nog meters gaan maken. We hebben al een aantal keer Z1 gestart en mooie scores behaald. Fyonieta heb ik nu ook in de Z1 lopen en dit pakt ze heel goed op. Ze vindt het hogere werk erg leuk.”


Fyonieta - Fei Spijkers

Uitgestrekte galop

De amazone beschrijft de ruin als een fijn paard dat altijd wil werken. “Onze uitgestrekte galop is ons beste onderdeel in de proef, daar hadden we zelf een negen voor. Fyonieta ken ik al heel lang waardoor we echt een team zijn en enorm goed op elkaar ingespeeld zijn. Haar beste onderdeel van de proef zijn de eenvoudige wissels.”

‘Niet geloofd’

De amazone is heel trots op beide paarden. “Met Fyonieta heb ik vanaf het begin alles samen geleerd, zij heeft mij echt een betere ruiter gemaakt. Zambesi leert mij nu het hogere werk, waar ik enorm van geniet. Als je mij een aantal jaar terug had verteld dat ik nu Z rijd, had ik je niet geloofd.”

Zo hoog mogelijk

Versteeg en haar paarden zitten nog lang niet aan hun max. “Ik ben samen met de paarden lekker fanatiek en daarom wil ik er graag het beste uithalen wat erin zit. We trainen lekker door en proberen het hoogst mogelijke te behalen”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Fei Fotografie

Afbeelding