Natascha Veffer-Van Hoof en La Chiccarona
Natascha Veffer-Van Hoof en La Chiccarona Foto: Han van Hoof

Authentieke Criollo in de dressuur: “Het ziet er niet uit, maar ze doet het super tussen al die paarden!”

Dressuur

In de dressuurring lijkt de Zuid-Amerikaanse Criollo-pony La Chiccarona in eerste instantie een vreemde eend in de bijt met haar korte benen. Desondanks kan ze heel goed mee doen tussen de grote en soepel bewegende KWPN’ers. Samen met haar verzorgster Natascha Veffer-van Hoof zal de twaalfjarige merrie binnenkort haar L1-debuut maken, met als grote doel om in het Z uit te komen.

Advertisement

Authentieke Criollo

Natascha rijdt en verzorgt Chicca al sinds haar eigenaresse Isabelle Hubeek haar in februari 2020 kocht bij La Presencia Criollos. “Chicca komt uit Duitsland, maar de bloedlijnen van haar beide ouders komen uit Uruguay, Brazilië en Chili, dus dat maakt haar een authentieke Criollo”, steekt Natascha van wal. “Criollo’s worden in Europa vaak gekruist met andere rassen. In de polosport worden ze bijvoorbeeld vooral gekruist met Engelse volbloeden, maar écht authentieke Criollo’s zien we heel weinig hier.”


Foto: Privébezit

“Ze doet het heel goed in de dressuur”

“Chicca is ook gebouwd als een authentieke Criollo; haar achterhand steekt ver uit boven haar schoft en ze heeft hele korte voorbeentjes. Ze is qua bouw vooral geschikt om met vee te werken en om in de bergen te rijden. Desondanks doet ze het heel goed in de dressuur en loopt ze gemakkelijk mee tussen de Vivaldi- en Gribaldi-nakomenlingen!”, vertellen Natascha en Isabelle.

Complimenten

In april reden Natascha en ‘Chicca’ hun eerste dressuurwedstrijd. “We reden echt mee voor spek en bonen en hadden destijds ook helemaal geen dressuurzadel. De jury moest al lachen toen ik daar aankwam met mijn westernzadel”, lacht Natascha. “Na mijn proef stapte de jury uit de auto en kregen we hele mooie complimenten over onze potentie. Daarna hebben we dus maar een startpas aangevraagd en zijn we snel op zoek gegaan naar een passend dressuurzadel, want de volgende wedstrijd stond twee weken later alweer gepland.”

“Het ziet er eigenlijk niet uit”

Omdat het niet lukte om binnen zo’n korte tijd een passend dressuurzadel te vinden, ging Natascha verder met een geleend Barefoot-zadel. “Dat was niet ideaal, maar na die wedstrijd hebben we wel een goed passend zadel kunnen vinden, dus tegen dat probleem zullen we in de toekomst niet meer zo snel aanlopen. We hebben nu vijf wedstrijd gereden, waarvan we bij de laatste drie winstpunten gehaald hebben. Het ziet er eigenlijk niet uit om met zo’n pony mee te doen tussen de paarden, maar we krijgen tot nu toe altijd hoge punten en ontzettend leuke en positieve reacties!”

Jurering 

Waar sommige ruiters en amazones nog wel eens benadeeld worden wanneer ze niet met een ‘standaard sportpaard’ in de ring verschijnen, heeft Natascha dit nog niet meegemaakt. “Chicca’s verruimde draf is natuurlijk heel anders dan die van de gemiddelde KWPN’er. Wat ik wel fijn vind, is dat ik tot nu toe geen verschil in jurering heb meegemaakt. Ik wordt net zo streng benadeeld op fouten als de andere combinaties, maar de jury’s geven ons wel de kans om te laten zien wat we kunnen.”


Foto: Privébezit

“Ze past zich heel gemakkelijk aan”

“Ik train Chicca maar twee dagen in de week, maar ze is ontzettend leergierig. We zijn pas L1-startgerechtigd, maar ze kan de basis naar een galopswissel al, en voor wijken en schouder binnenwaarts draait ze haar hoef ook niet om. Het is een ontzettend slimme merrie, die precies weet wat er van haar verwacht wordt als ze een bepaald zadel op haar rug krijgt of als er een bepaald persoon opstapt. Dat maakt haar zo veelzijdig. Isabelle rijdt recreatief, western en Working Equitation met haar, Isabelle’s negenjarige dochter Sofia springt en crosst recreatief met haar, en ik pak de dressuur met haar op. Chicca past zich bij ons alle drie heel gemakkelijk aan naar wat wij van haar vragen of nodig hebben.”


Foto: Sydney Veffer

“Ik kan niet anders dan trots zijn”

“Ik heb een aantal juryleden gesproken die denken dat we het Z makkelijk kunnen halen als we deze stijgende lijn vast kunnen blijven houden. In eerste instantie had ik niet echt een doel voor ogen, maar nu zij dit gezegd hebben, zie ik dat wel als doel. Chicca pakt alles heel snel en goed op, dus ik denk dat het mogelijk is. Het enige wat iets achterblijft is haar uitgestrekte draf, maar van de rest beheerst ze de basis eigenlijk al. We zijn nog geen jaar echt dressuurmatig aan het trainen, dus als ik kijk waar we nu staan na één wedstrijdseizoen, kan ik niet anders dan trots zijn op hoe we gegroeid zijn!”, sluit ze af. 


Foto: Monique van den Hoek

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding