Podium Grand Prix Freestyle 1. Charlotte Fry - Glamourdale, 2. Catherine Laudrup Dufour - Vamos Amigos, 3. Dinja van Liere (NED) - Hermes
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Podium Grand Prix Freestyle 1. Charlotte Fry - Glamourdale, 2. Catherine Laudrup Dufour - Vamos Amigos, 3. Dinja van Liere (NED) - Hermes ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots Leanjo de Koster

WK Herning | Glamourdale, Vamos Amigos en Hermes weer goud, zilver en brons

Dressuur WK Herning

Wat een fantastische Kür-finale! Met drie totaal verschillende Küren werd de uitslag weer hetzelfde als die van de GP Special-finale: Glamourdale en Lottie Fry goud, Vamos Amigos en Cathrine Laudrup-Dufour zilver en Hermes en Dinja van Lieren opnieuw brons.

Advertisement


Een feestje

De Denen vierden feest bij deze geweldige finale. Wat een wedstrijd! Van deze 15 finalisten werden maar liefst 13 küren boven de 80% beoordeeld. Eerste starter Emmelie Scholtens en de 9-jarige KWPN-hengst Indian Rock (Apache x Vivaldi) hadden helaas wat last van spanning. Van te voren schrok de hengst al van een camera. De moeilijkheidsgraad zakte door de foutjes zoals in de eners wat omlaag tot 8,2. Uiteindelijk zou Emmelie op de 15e plaats eindigen (74,589%).

Knapst gereden

De knapst gereden Kür was waarschijnlijk die van Isabell Werth met DSP Quantaz. Ze reed gedurfd en correct. Op de muziek ‘Turn around’ draaide ze vanuit de pirouette in piaffe simpelweg een pirouette in galop. Het resultaat achtste (83,333%). Ook Charlotte Dujardin liet met haar jeugdige Imhotep zien dat ze een kür kan rijden. Je werd helemaal meegenomen door de muziek, 10e met 83,132%.

Verschillend

De medaille-winnende Küren waren alle drie heel verschillend. Charlotte Fry begon met muziek van Queen en eindigde daar ook weer mee. Dit was het Britse volkslied dat was te horen waarop ze binnenkwam.( God save our gracious queen)  Met ‘Another one bites the dust’ voor de passage een heel fijn accent waarbij het publiek niet kon wachten tot ze mee konden klappen. De ‘Lemon Tree’ kwam voorbij, ‘Let me entertain you’ en ‘Say you, say me’ totdat het begin weer terug kwam aan het eind. Echt een show, heel erg mooi. “Ik heb het gevoel van mogen binnen rijden nooit zo eerder gehad als vandaag”, zei Lottie Fry na afloop, “en ik voelde dat het publiek gewoon wachtte totdat die uitgestrekte galop weer zou komen. Wat een belevenis! Wat ging het fijn. Ik besef het nog maar half. Weer wereldkampioen!”. Hele kleine mispasjes deden niets af aan het majestueuze geheel “Het kan nòg beter!”, vulde trainster Anne van Olst aan. 

Harmonieuze proef

Daarna kwamen Dinja van Liere en de KWPN-hengst Hermes (Easy Game x Flemmingh) in de baan. Het duo reed een super harmonieuze proef, met werkelijk geen enkele fout. De muziek met violen benadrukten de harmonie. Bijzonder was de draaiende piaffe aan het eind op X met daarna halt. Geen mogelijkheid om mee te klappen, alleen maar lichtheid, fijnheid en harmonie. “Dit was mijn beste proef van de drie”, zei Dinja. En dat was het! Wat een fijne lichte controle! 

Cadeautje

Als laatste kreeg het thuispubliek een cadeautje van Cathrine Laudrup-Dufour en Vamos Amigos (Vitalis x Blue Hors Hotline). Zij reed een heel sterk begin. Bijzonder was de zang met een pirouette, gevolgd door een diagonaal met kaarsrecht uitgevoerde wissels om de pas. Dat werd nog een keer herhaald. Het werd zilver met 89,411%. Christof Umbach bij E zag de combinatie als achtste, Susanne Baarup bij C net als eerste. 

Prachtige wedstrijd

Hoe dan ook, het was een prachtige wedstrijd waarbij de dressuursport liet zien weer een echte sport te zijn: dat dit dezelfde uitslag was als die van de GP Special kwam omdat elke combinatie de eigen talenten toonde die door de jury gewaardeerd werden. Als Olympisch kampioene Jessica von Bredow-Werndl na haar zwangerschapsperiode terug komt, zal zij al kunnen zien dat de sport weer iets veranderd is, opener. Haar broer Benjamin Werndl eindigde met Famoso (Farewell x Wlt Hit) net buiten de medailles als vierde (85,893%). Het duo reed ook weer een heel eigen Kür op romantisch aandoende panfluitmuziek. Het laatste woord is aan Lottie Fry: “Het publiek hier heeft ons allemaal gedragen. Het was geweldig!”.

Bron: De Hoefslag