Demi Haerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots DigiShots

WK Herning | Dagboek Demi Haerkens: “Ik wist dat Sanne en ik aan elkaar gewaagd zijn”

Dressuur WK Herning

Vanochtend maakte Demi Haerkens haar kampioenschapsdebuut op de ECCO FEI World Championships in Herning. Hoewel ze pas sinds april een combinatie vormt met de veertienjarige EHL Daula (v. Gribaldi), zette ze een geweldige proef neer met de vosmerrie, die goed was voor een score van 76,00% en haar een individuele zilveren medaille in Grade IV opleverde achter teamgenoot Sanne Voets! In dit eerste dagboek voor De Hoefslag vertelt ze over de reis, haar eerste dagen in Herning en de individuele proef van vanochtend.

Advertisement

Lange reis

“Wij zijn zaterdagochtend om half zes vertrokken richting Herning. We hebben er dertien uur over gedaan. Omdat we veel file hadden, was het een flinke rit. Dit was Daula haar eerste lange reis met mij samen, dus we zijn een dagje eerder vertrokken, zodat ze na aankomst een vrije dag kon hebben. Ze kwam echt heel fit van de wagen af, dus daar was ik heel erg mee. Ze voelde zich direct goed in haar stal. Dit is mijn eerste WK, dus ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten, maar het is in ieder geval een stuk groter en veel meer dan een normale wedstrijd. Alle disciplines zijn nu hier, dus er zijn heel veel mensen en het terrein is echt ontzettend groot. Het was in het begin even zoeken waar alles was, maar de organisatie heeft het heel goed voor elkaar. Alles is super geregeld, dus wat dat betreft gaat alles hier heel goed. Ik ben heel erg blij met alle supporters die hier zijn om ons te steunen. En dat de eigenaren van Daula, EHL Horses, ook hier zijn om dit avontuur samen met ons te beleven, is natuurlijk heel erg leuk!”, vertelt ze. 


Foto: Privébezit

“Fijn getraind”

“Omdat we zondag niet getraind hadden, was onze eerste training maandag meteen in de hoofdbaan. Daula was toen best gespannen, maar dat kwam denk ik door de lange reis en vele nieuwe indrukken. We hebben vooral veel aan lossigheid en ontspanning gewerkt. Dinsdag voelde ze in de training meteen een stuk relaxter aan en was ze duidelijk meer op haar gemak. We hebben toen heel fijn kunnen trainen en het met een goed gevoel af kunnen sluiten. Ze liep ook fantastisch door de vetcheck heen, al maakte ik me daar niet echt druk om.”


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

Wedstrijdspanning

“Normaal kan ik wel eens last hebben van wedstrijdspanning, maar vanochtend had ik de zenuwen echt heel goed onder controle. We hadden een goede planning en iedereen in mijn team wist hoe we het gingen aanpakken. Ik ook niet te veel van de rest meekrijgen en in mijn eigen focus blijven, maar gelukkig kan ik dat heel erg goed. Op het moment dat ik op Daula stap, ben ik altijd zo gefocust, dat ik helemaal niet meer met die spanning bezig ben. Doordat de laatste training zo goed ging, ging ik ook echt met een super goed gevoel richting de wedstrijd van vanochtend!”, vertelt ze. 


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

“Ik wist dat we aan elkaar gewaagd zijn”

“In het losrijden kon ik haar oppakken waar we in de laatste training gebleven waren, dus daar was ik super blij mee. Ik rijd haar altijd heel losjes en ontspannen los en zet haar de laatste paar minuten pas echt aan het werk. Ik wist van te voren dat Sanne en ik goed aan elkaar gewaagd zijn, maar ik voelde tijdens mijn proef al dat het een hele strakke proef was, dus daar was ik natuurlijk heel erg blij mee. Het was alleen erg jammer dat we zo veel juryverschil hadden. Dat is zuur, want het kan je wel je plek kosten, maar het hoort ook bij de sport. Daarom ben ik nog steeds super blij met mijn score en zilveren medaille. Ik ben natuurlijk ook super trots op hoe Daula het hier allemaal doet, met al deze nieuwe indrukken en drukte. Ik kan wat dat betreft gewoon niet anders dan super blij en trots zijn!”


Demi Haerkens (NED) - EHL Daula ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022 © DigiShots - DigiShots

“Met een positief gevoel naar vrijdag”

“Vrijdag rijden we de individuele proef voor het team. Die proef ligt mij beter dan de teamtest, dus ik hoop dat we er daar nog een klein schepje bovenop kunnen doen. Daula voelt super aan, dus nu is het aan mij om geen foutjes te maken. Ik kijk in ieder geval met een heel positief gevoel naar vrijdag!”, sluit ze af. 

Bekijk hier alle startlijsten en uitslagen van het WK in Herning.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding
Demi Heerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots
Demi Heerkens (NED) - EHL Daula
ECCO FEI World Championships - Herning - Denmark 2022
© DigiShots