Afbeelding

Manon Peeters: “Het opleiden van Nina ging met vallen en opstaan”

Dressuur

Na veel pech met haar vorige paard, maakte Manon Peeters de keuze om weer terug naar de pony’s te gaan. Via een advertentie kwam ze terecht bij Bo’Nina. Ondanks dat de merrie niet precies was waar de amazone naar op zoek was, was het liefde op het eerste gezicht en besloot ze merrie te kopen. Met veel liefde en geduld komt de combinatie uit in de sport en krijgen ze steeds meer de stijgende lijn te pakken.

Advertisement

Onwennig

“Eigenlijk was ik niet helemaal op zoek naar zo’n jong paard, en stiekem wilde ik ook graag een ruin”, steekt de amazone van wal. “Toch sprak de verkoopfoto mij enorm aan, iets in mij zei dat we hier echt even langs moesten. Uiteindelijk hebben we haar na één keer bezichtigingen gekocht nadat ze gekeurd was. De eerste paar maanden was de klik tussen ons heel onwennig, achteraf denk ik dat het verdriet van mijn vorige paard hier nog veel meegespeeld heeft. Liefde op het eerste gezicht was het wel, maar de klik tussen ons heeft echt moeten groeien.”

Pony

Het was een bewuste keuze van Peeters om een kleinere pony te kopen. “Nina is nu ongeveer 1,52M. Ik was heel bewust op zoek naar een E- of grote D-pony. Dit omdat ik zelf ook maar 1,56M ben en dus prima op een pony pas. Daarbij ben ik een aantal jaar geleden heel hard van een paard gevallen en in een beugel blijven hangen. Door die val is een van mijn nieren flink beschadigd geraakt, inmiddels ben ik driemaal geopereerd, maar helaas heb ik wel blijvende klachten. Daarom leek mij slim om een iets kleiner paardje te zoeken, voor mijn lengte is dit makkelijker bij elkaar te houden en de afstand naar de grond is niet zo groot.”

Vallen en opstaan

“Het was wel de bedoeling om met haar de sport in te gaan, maar bovenal wilde ik graag het plezier weer terug in het rijden. Ik merkte dat ik toch best wat spanning had opgebouwd van het vorige paard. Al heeft dit met Nina wel even geduurd aangezien ze onder het zadel nog niet zo ver was. Het opleiden is echt met vallen en opstaan gegaan. Sprintjes trekken en bokspartijen zijn ons helaas niet vreemd.”

Plezier

De combinatie heeft rustig de tijd genomen om de basis te bevestigen. “Dat Nina er plezier in heeft is voor mij net zo belangrijk als mijn eigen plezier, dus ondertussen hebben we ook veel grondwerk gedaan, gewandeld en ze heeft lekker in de wei gespeeld. Pas toen we een stuur en rem hadden zijn we echt gaan lessen om haar wat stabieler en meer in evenwicht te krijgen. Begin dit haar hebben we haar pas echt opgepakt en zijn we begonnen met trainen voor wedstrijden. Door de hele achtbaan aan veranderingen heb ik mij ook volledig toegewijd aan het lichamelijk aspect van het opleiden van een paard, en ben ik inmiddels werkzaam als paardenmasseur.”

Overstap

Momenteel ligt de merrie er een aantal weken uit vanwege een ongelukje in de wei. “Begin juni zijn we aan voor het eerst op wedstrijd geweest, we zijn direct met de selecties begonnen met als doel de Regiokampioenschappen. We hebben nu ongeveer vijf wedstrijden gehad en we hadden ons als dertiende van Limburg geselecteerd voor de Regio’s. Daar ben ik echt heel trots op! Helaas heeft ze net voordat wij zouden vertrekken zich bezeerd in de wei en gingen de regio’s voor ons in rook op. Gelukkig heeft ze alleen nog wat vocht in haar knie, zo snel dat weer weg is gaan we de overstap maken naar het L1.”

Trots

“Voor mij is het belangrijk dat mijn pony er ook plezier in heeft, zich lekker voelt en rust vind in mij als ruiter. Zolang we er beide van genieten gaan we lekker door, zo niet, dan slaan we in de toekomst een andere weg in. Nina heeft echt een prachtig karakter, elke dag is anders met haar. Het is een ontzettend slim en grappig paardje, waar je altijd wat mee beleeft. Ik ben erg trots op dat we samen gegroeid zijn als combinatie. Nina is echt mijn paardje geworden, ik ben heel trots op haar hoe ze uitgegroeid is van onstuimige peuter naar een echt volwassen paard. Ondeugend zal ze altijd blijven dat zit er nou eenmaal in.

Emoties

Peeters blikt terug op een bijzonder moment om de selectiewedstrijd in Reuver, waar ze de overwinning pakte. “Mijn hoofd kon het echt niet bevatten dat mijn bontje er daar met de winst vandoor ging. Toen mijn moeder vroeg wat er was kwam er maar een zin uit: ‘Ik denk dat ik heb gewonnen, maar ik moet nu wel een beetje huilen’. Achteraf moet ik er om lachen, maar op dat moment kwamen alle emoties eruit van de pech die ik met de paarden al heb gehad.”

Droompony

De amazone hoopt ze ver mogelijk te komen met haar bonte pony. “Mijn droom is om haar ooit tussen de paarden in het Z te mogen starten, dat lijkt mij een heel grappig gezicht met zo’n kleine bonte. Misschien dat ik met haar ook ooit weer durf te springen als het goed voelt. Maar aangezien we nu een merrie hebben kriebelt het ook wel om haar een keertje te laten dekken. Zo veel mogelijkheden! Mijn plezier in het rijden en houden van paarden is door Nina echt weer terug, het is echt een droompony”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit