Puck Pappot en Noblesse
Puck Pappot en Noblesse Marcel van den Bos

Puck Pappot over het opleiden van de vierjarige Noblesse: “Een hele leuke uitdaging!”

Dressuur

Na slechts twee wedstrijden te hebben gereden, hebben Puck Pappot en Noblesse al zeven winstpunten bij elkaar in de klasse B. Met onder andere deze vierjarige Füstenball-zoon timmert Puck hard aan de weg naar haar grote droom: Subtop rijden.

Advertisement

“Zó braaf”

Puck traint meerdere paarden die in eigendom van Henriette Wuite zijn, waaronder deze vierjarige Noblesse. Ze heeft hem sinds begin februari onder het zadel. “Noblesse is echt een heel lief paard. Ik heb ze zelden zo braaf meegemaakt. Hij is natuurlijk nog ontzettend jong, maar hij is heel koel in zijn hoofd en vindt alles prima. We kunnen samen alleen naar het bos of een sprongetje maken en ik kan er iedereen opzetten; hij is zó braaf. Wanneer hij moet gaan, gaat hij ook echt, dus dat is wel heel erg fijn.”

Ontspannen

Ook op vreemd terrein is de jonge ruin ontzettend braaf voor zijn leeftijd. “Hij kan iets soms wel spannend vinden, maar ik kan hem altijd heel gemakkelijk overtuigen om er dan toch langs te gaan. Hij is super relaxt.” Zaterdag startte de combinatie voor de tweede keer in de klasse B op de wedstrijd in Hillegom. “Bij het losrijden was hij heel ontspannen en reageerde hij heel goed op mijn hulpen. Mijn doel was om de proeven zo ontspannen en netjes mogelijk te rijden. Bij de eerste is dat ook gelukt, dus daar was ik super blij mee!” In deze eerste proef reed de combinatie met een nette score van 71,0% naar de eerste plaats.

Eigen lichaam dragen

“Bij de tweede proef werd hij wat moe, waardoor hij een beetje ging hangen, maar ik was alsnog heel erg tevreden over hoe hij het deed!” De combinatie reed met 64,3% naar de tweede plaats. “We zijn er al heel veel op aan het trainen dat hij iets opwaartser blijft lopen zonder dat ik hem daar veel in moet begeleiden. Hij is nog jong, dus het is logisch dat hij nog moet leren om zijn eigen lichaam te dragen. Dat gaat hem ook helpen om alle lijntjes wat netter te rijden, want nu is hij best een lange slungel”, lacht ze.

Uitdaging

Hoewel Puck niet per se ervaring heeft met het opleiden van jonge paarden, heeft ze wel heel veel kunnen leren van de Lusitano-hengst van Jennifer Harnett, Curioso, welke ze vanaf haar elfde veel heeft gereden. “Bijna alles wat ik weet, weet ik van Curioso en Jennifer, dus ik kan die kennis nu heel mooi meenemen bij het opleiden van Noblesse. Het is zo echt een hele leuke uitdaging! Ik vind het vooral belangrijk om een goede basis aan te leggen, dus dat gaan we de komende tijd doen. Noblesse is uiteindelijk wel bedoeld voor de verkoop, maar zolang hij bij mij is, wil ik proberen er zo veel mogelijk uit te halen.”

Toekomstpaard

“Mijn droom is toch wel om Subtop te rijden, dus ik hoop dat dat ooit gaat lukken! Henriette en ik hebben onlangs samen een veulen gekocht, Sir Diamond. Henriette heeft hem gevonden en toen ik mee ging kijken naar hem, was ik meteen verkocht. Ik heb toen met mijn moeder een plan gemaakt en besloten mede-eigenaar te worden. Hij is mijn eerste eigen paard, ofja halve!”, lacht Puck. “Ik heb een paard nog nooit zo van dichtbij zien opgroeien, dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn en hoe ver ik uiteindelijk met hem kan komen!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Marcel van den Bos