Bobbie IJdema en Hello Jazz
Bobbie IJdema en Hello Jazz Foto: Ben Brouwer

Bobbie IJdema over comeback met Hello Jazz: “Hij is echt een lot uit de loterij”

Dressuur

Door omstandigheden zijn Bobbie IJdema en haar tienjarige Hello Jazz (v. Jazz) anderhalf jaar lang niet in de ring verschenen. Afgelopen weekend maakten ze een succesvolle comeback, waarbij ze in het ZZ-Zwaar de eerste plaats op naam wisten te schrijven. 

Advertisement

De draad weer oppakken

“Ik heb hem als driejarige ruin bij van A. van der Peijl gekocht. Hij was toen net beleerd, maar ik heb hem zelf verder opgeleid tot waar we nu zijn. Dat ging heel vlot en verliep fijn. We zijn in een vrij korte tijd naar dit niveau toe gestroomd, maar de afgelopen anderhalf jaar hebben we door corona en familieomstandigheden geen wedstrijden gereden. Mijn hoofd stond er toen gewoon niet naar, maar nu gaan we de draad weer oppakken!”, vertelt Bobbie.

Spanning

“Ik merkte zeker wel aan hem dat het lang geleden was, want hij had meer last van spanning dan normaal. Ik had er bewust voor gekozen om maar één proef te rijden, zodat ik me daar volledig op kon focussen en de rust erin kon brengen.” Dat pakte heel goed uit voor de combinatie. Met een score van 67,29% reden ze naar de eerste plaats. 

“Je leert waar je aan moet werken”

“Toen we de baan binnenkwamen, merkte ik meteen dat de routine ontbrak en ik de ontspanning al vrij snel verloor. Het drafgedeelte was een beetje strak, maar de galop was daarentegen heel erg fijn. We kregen een 8 voor de series, maar er zijn genoeg punten waar we de komende tijd aandacht aan kunnen besteden. Dat is het leuke aan op wedstrijd gaan, je leert heel goed waar je nog aan moet werken.”

Opnieuw beginnen

“Ik kreeg heel leuk jurycommentaar, dus je wordt dan ook helemaal blij van de mensen die er omheen staan. Je moet voor je gevoel toch weer een soort van opnieuw beginnen om terug in dat ritme te komen. De jury vond het een keurige proef en zag veel potentie voor de toekomst, dus dat geeft weer veel zelfvertrouwen om verder te gaan.”

Hart van goud

“Ik zeg maar altijd dat hij geen echte Jazz is, want hij is in vergelijking met zijn broertjes en zusjes heel gemakkelijk. Hij is echt mijn grote vriend, doet altijd zijn best en heeft me nog nooit laten zitten. Dit is het fijnste paard dat ik tot nu toe heb gehad en heb gereden. Hij heeft drie hele goede gangen, maar daarnaast ook een fantastisch karakter. Hij is echt een lot uit de loterij en heeft een hart van goud”, vertelt ze trots. “Voor mezelf is mijn doel de Grand Prix kunnen behalen. We moeten nog één punt voor de Prix St. Georges, dus daar gaan we nu thuis goed voor trainen. Verder gaan we kijken wat er nog haalbaar en mogelijk is”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan