Afbeelding

Twee grootheden binnen de para-dressuur overleden

Dressuur

In een week tijd heeft de para-dressuur afscheid moeten nemen van twee grootheden binnen de sport. Jonquil Solt OBE en Hope Hand overleden vlak na elkaar.

Advertisement

IPC

Dankzij de grote inzet van de  Britse Jonquil Solt OBE werd de para-dressuur in 1996 een Paralympische discipline. Tijdens de Paralympische Spelen van Atlanta was ze voorzitter van de jury. Zij was er mede-verantwoordelijk voor dat de para-dressuur in 2006 officieel een FEI-discipline werd. Daarmee werd de para-dressuur de eerste Paralympische sport die de IPC verliet en zich aansloot bij een internationaal bestuursorgaan. Op deze manier kwamen ze op gelijke voet met de reguliere hippische sport te staan.

Jonquil Solt Obe

Solt heeft haarzelf enorm ingezet voor de para-dressuur. Zo was ze voorzitter van het International Paralympic Equestrian Committee (IPEC) en het FEI Para Equestrian Committee. Tevens was ze jurylid, technisch afgevaardigde en steward. Ze mocht vele onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder in 1999  de European Women of Acievement Awards, in 2013 de Paralympic Order en bovendien ontving ze de titel Officer of the Most Excellent of the British Empire (OBE). Solt is 88 jaar geworden.

Paralympische Spelen Sidney

De Amerikaanse Hand was een zeer bekende para-dressuur amazone. Ook was ze voormalig lid van het FEI Para Dressage Committee. Voor het Amerikaanse team won ze in 1999 een bronzen medaille tijdens de Wereldkampioenschappen in Denemarken. In 2000 nam ze deel aan de Paralympische Spelen van Sidney.

Hope Hand

In Amerika was ze een groot voorbeeld voor de para-dressuur. Ze was lid van d  Athlete Director Board en de United States Equestrian Federation (USEF). Mede dankzij haar inzet werd de US Para Equestrian Association (USPEA) opgericht. Van 2006 tot 2009 en van 2015 tot 2019 was ze lid van het Para Dressage Committee bij deFEI. Hand overleed enkele dagen na haar 73ste verjaardag.

Bron: Persbericht