Hoefslag Masterclass met Jean Bemelmans
Hoefslag Masterclass met Jean Bemelmans Foto: Sabine Timman

Top 10 tips van Jean Bemelmans: “Je moet een beetje verliefd zijn op je paard”

Dressuur HS Masterclas juni 2022

Ein-de-lijk was het gisteravond zover, na twee jaar corona weer een Hoefslag Masterclass! En wat voor één, niemand minder dan trainer Jean Bemelmans kwam naar Deurne om niet alleen Grand Prix amazones Jeanine Nieuwenhuis en Hester Bischot met KWPN-ers en Iberische paarden, maar ook twee Hoefslag abonnees, de fijne kneepjes van het dressuurrijden bij te brengen.

Advertisement

Zelf zat Jean tien jaar lang in het Duitse dressuurkader en is hij als bondscoach actief geweest voor zowel Spanje als Frankrijk. Jean werden zo nu en dan kritisch vragen voorgelegd vanuit het publiek en vanuit het vaste Mansterclass panel. Bestaande uit Bastiaan de Recht, Peter de Boer, Frans Poel en dit jaar aangevuld met een vrouw, Sara Ouwehand. Jean wist iedereen te boeien en voldoende huiswerk mee te geven.

Onderstaand de top tien tips van de avond

  1. Jean: “Met een drie- of vierjarig paard moet je echt met een lange teugel kunnen stappen. Lees: je teugel met één hand bij het gespje vasthouden en die hand naar voren brengen. Op deze leeftijd moet je nog niet veel aan de voorkant zitten in de stap, dat gaat ten koste van de kwaliteit. Pas aan een lange teugel kan het paard op en neer en van voor naar achteren deinen met zijn hoofd.” Fysiotherapeut Frans Poel vult aan: “Pas dan kan je paard gebruik maken van een passief systeem om zijn hals en hoofd te dragen en kunnen de spieren echt even uitrusten.” Frans demonstreerde dit nog met een eigen gemaakt simulatie Shetlander tot hilariteit van het publiek. De boodschap kwam met humor, maar wel duidelijk, over. 
  2. Jean: “Als je een volte rijdt met een jong paard, kun je nog niet echt met je buitenteugel sturen. Doe dat dan met je binnenteugel, dat snapt hij eerder. Pas als zo’n jong paard echt over de buitenschouder wegloopt, kun je proberen met je buitenteugel te begrenzen.”
  3. Jean: “Door afwisselend licht te rijden en door te zitten, krijg je een betere balans en kun je je paard gemakkelijker in verbinding rijden. Zorg er altijd voor dat je niet klemt met je bovenbenen. Dit zorgt ervoor dat je te veel op je paard gaat zitten in plaats van in je paard.”
  4. Pilatusinstructeur Sanne Ouwehand vraagt vervolgens aan Jean: “Wat is volgens u belangrijker, dat eerst het paard goed loopt en dan de ruiter goed kan gaan zitten of andersom?” Jean: “ Uiteraard moet de ruiter eerst onafhankelijk kunnen zitten. Aan de longe rijden zonder teugels en beugels is daar heel goed voor. Dus werk aan jezelf. Wij zijn immers weer de beste osteopaat voor ons paard. Vergeet niet: je hebt pas echte body control a ls je zonder teugels en beugels in een uitgestrekte draf de krant kunt lezen!”
  5. Jean: “Ik gaf het Franse team les, maar die vonden het erg moeilijk om in verbinding te rijden. Hoe ik het ook uitlegde het bleef een struikelblok. Totdat ik bedacht om met dit team te gaan mennen. Toen begrepen ze de essentie van de verbinding van achteren naar voor die je als ruiter moet maken.”
  6. Jean: “De bekende Duitse dressuurtrainer Harry Boldt zei eens tegen mij; ‘Een goede ruiter is niet iemand die zijn paard goed kan laten piafferen, maar iemand die exact de positie van het paardenhoofd kan bepalen. Tien centimeter omhoog, naar voren of zijdelings. Dat kan bijna niemand.”
  7. Na de pauze wist Janneke den Otter van One Switch het publiek op een simpele wijze bewust te maken van goede ruiterfitheid. Wil je weten welke oefeningen dat zijn? Kijk dan eens op het Youtube-kanaal van One Switch voor een gratis les. Jean voegt toe: “Laatst ben ik begonnen met tennissen en ergens lijkt het op leren paardrijden. Eerst gaat het met kracht, dan krijg je gevoel en wordt het lichter.”
  8. Jean: “Als je paard loperig is of je wilt meer afdruk, moet je eerst zorgen voor meer verbinding van achteren naar voren. Dit krijg je door het maken van kleine tempowisselingen, waarbij je je paard actief houdt in de verzameling. Zorg dat je telt als je de galop gaat verzamelen om de activiteit te behouden. Tel 1,2,3; 1,2,3.
  9. Jean: “Elke dag met je paard is anders. Jij zult je daarbij aan moeten passen naar wat op dat moment nodig is. Vraag jezelf dan ook iedere keer af, ‘ zijn we nog op de goed weg?’” Waarbij Bas kritisch toevoegt: “Kijk ook altijd, als er problemen zijn, of er geen lichamelijke beperkingen aan ten grondslag liggen.”
  10. Op de stelling of paarden tegenwoordig steeds lastiger zijn of lastiger gemaakt worden, antwoordde Peter: “Het is belangrijk dat er een goede klik is tussen ruiter en paard. Een paard kan heel goed zijn, maar geen klik hebben met de ruiter, of andersom, dan gaat het gewoon niet.” Waarop Jean zegt: “Het is belangrijk dat je in je paard gelooft en je een beetje verliefd bent op je paard.” Waarop Bastiaan nog een wijze uitspraak van Richard Hinrichs naar voren toverde: “Hoe langer ik met paarden en mensen werk, hoe meer ik me realiseer dat paarden veel meer begrijpen dan we denken. En mensen veel minder begrijpen dan we denken.”

Wil jij de hele Masterclaas terug kijken? Binnenkort kun je deze zien via www.Academy4Horses.com. (CdB)

Hoefslag Masterclass, Jean Bemelmans, Deurne, Green Valley Estate, clinic, expert panel
Hoefslag Masterclass, Jean Bemelmans, Deurne, Green Valley Estate, clinic, expert panel
Hoefslag Masterclass, Jean Bemelmans, Deurne, Green Valley Estate, clinic, expert panel
Hoefslag Masterclass, Jean Bemelmans, Deurne, Green Valley Estate, clinic, expert panel
Hoefslag Masterclass, Jean Bemelmans, Deurne, Green Valley Estate, clinic, expert panel
Hoefslag Masterclass met  Jean Bemelmans