Tina Zwets en Visalis (v. Crack C)
Tina Zwets en Visalis (v. Crack C) sportpaardenfoto.nl

Tina Zwets binnen twee jaar van L2 naar ZZ-Zwaar: “Het doel was het Z1”

Dressuur

Na jaren pech door artrose, kissing spines, een peesontsteking en een paard dat te oud werd, kwam voor Tina Zwets twee jaar geleden het juiste paard op haar pad. Met Visalis (Crack C x Purioso) kwam ze eindelijk voorbij het M1.

Advertisement

“Ik heb meestal zo’n één of twee pony’s op paarden op stal staan voor de verkoop. Visalis liep Lichte Tour en ze kwamen bij mij met de vraag of ik hem wilde verkopen. Ik wilde er eerst even zelf op, want ik dacht dat hij misschien wel iets voor mij kon zijn”, blikt Tina Zwets terug. “Ik kocht hem zelf en binnen een jaar gingen we van het L2 naar het Z1. Driekwart jaar later behaalden we de eerste winstpunt in het ZZ-Zwaar.” En dat allemaal tijdens de coronapandemie.

“ZZ-Zwaar debuut kon ik op mijn buik schrijven”

Toch ging het niet zonder slag of stoot. “In augustus 2021 werd VIsalis kreupel. We ontdekten dat hij van alles mankeert, maar wonder boven wonder kwam hij daar weer bovenop. We moesten toen nog zes winstpunten voor het ZZ-Zwaar, dus dat debuut kon ik wel op mijn buik schrijven. Daar was ik van overtuigd.” Niets bleek minder waar.

In januari dit jaar schreven ze zich weer in en in februari reden ze de eerste winstpunt in het ZZ-Zwaar. “Visalis is nu 20 jaar oud. Het einde begint dus in zicht te komen, maar zolang hij fit is blijven we rustig verder werken. Toch krijg ik het niet cadeau van hem. Hij is een echte diesel, maar van hem heb ik wel ontzettend veel geleerd. En dat heb ik al toe kunnen passen op Zjang S (roepnaam: Sjans, omdat hij sjanst met alle paarden op stal).”

‘Sjans’

“Sjans kwam bij mij voor de verkoop. Omdat hij niet zo groot is ging een meisje van stal erop. In september zei ik tegen haar: ‘Je mag hem gaan starten. We zien wel waar het eindigt, maar uiteindelijk zal hij wel verkocht worden.’ In december zei ik vervolgens: ‘Oke, we doen het M1 nog en dan is het klaar’. Vervolgens bleven ze groeien en daarom reed ik hem in december mee. Daarnaast plande ik een wedstrijd in met hem, die helaas niet doorging door corona.”

In januari konden ze weer. “Ik reed Sjans een weekje en behaalde winst in het Z1. Daarna reed ik hem een tijdje niet, maar het leek me leuk om toch nog ZZ-Licht te kunnen starten met hem. We hadden in maart een wedstrijd op de club, maar ik was vergeten dat je dan een vliegende wissel moet rijden!”

Kneepjes van het vak

“Ik ging er van tevoren dus op, deed wat wissels en dat ging eigenlijk best goed. Daarna dacht ik: ‘Shit! We moeten ook pirouettes rijden!’ Ik ging daarmee aan de slag en kort daarna schoot het in mijn nek, waardoor ik een week niet kon rijden. De wedstrijd was op vrijdag. De woensdag ervoor reed ik hem weer, donderdag oefende ik de proef en vrijdag gingen we de ring in. Ik dacht dat iedereen me uit zou lachen, maar gedurende de proef kon ik er juist steeds fijner aan gaan rijden.” Ze behaalden twee winstpunten en een eerste en tweede plaats. “Dat had ik niet gekund als ik de kneepjes van het vak niet had geleerd van Visalis”, vertelt ze.

“En ik kan mijn kennis en ervaringen delen met de leerlingen van mijn manege. Dat is ontzettend leuk om te doen.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Sportpaardenfotgraaf