Sidney Trimp - Gigi Carla
Meetmoment Nispen 2021
© DigiShots
Sidney Trimp - Gigi Carla Meetmoment Nispen 2021 © DigiShots DigiShots

Sidney Trimp over afscheid Gigi Carla: “Zo’n paard vind je niet snel meer”

Dressuur

Het lichte tour-paard Gigi Carla van Sidney Trimp is na een aantal heftige maanden overleden aan een zeldzame ziekte. Gigi Carla had last van een luchtzak mycose. Dit is een schimmel in de luchtzak van het paard die de zenuwen en bloedvaten aanvreet. Bij dit paard is de zenuw van de slikspier en stemband beschadigd, waarbij een eenzijdige verlamming is opgetreden. De merrie van Lord Loxley heeft helaas maar elf jaar mogen worden. 

Advertisement

Operatie

De moeder van Sidney, Vivian, vertelt: “Het begon allemaal met een lichte neus uitvloeiing, waarbij we dachten dat ze gewoon wat verkouden was. Later leek het erop dat het eten door haar neusgat naar buiten kwam, dus dachten we hierbij aan een slokdarmverstopping. De dierenarts is drie dagen bij ons geweest, maar uiteindelijk bleek het dit niet te zijn. Toen is er gelijk een endoscopie gemaakt waaruit bleek dat ze schimmel in haar luchtzak had. We zijn doorverwezen naar Brussel waar we eerst voor twee weken lang een vrij nieuwe zuurstoftherapie hebben geprobeerd. Deze therapie is minder ingrijpend dan een operatie, maar helaas werkte het niet goed genoeg. De derde week op de kliniek is ze dan toch geopereerd om de schimmel te doden.”

Herstel

“De verlamming van de slikspier en stemband had herstel nodig, maar de dierenartsen hadden hier geen ervaring mee dus het kon wel een jaar duren voordat dat goed was. Gelukkig was het een eenzijdige verlamming dus kon ze wel eten maar heel moeizaam. De laatste drie maanden heeft ze bij ons thuis gestaan. Ze was hartstikke blij toen ze lekker op de wei mocht en door haar levenswil hebben we er echt voor gevochten. Het ging een beetje op en neer met de koorts, maar de laatste week kon haar lichaam het niet meer aan om te herstellen. Ze kreeg hartkloppingen en was lichamelijk helemaal op.”

Hechte band

Sidney zegt haar energie en vrolijkheid enorm te gaan missen. “Als je aankwam op stal was zij degene die de aandacht opeiste. Haar leuke grote oren was ik ook gek op. Ik noemde haar altijd de Koningin, dat straalde ze ook echt uit. Extra bijzonder is dat mijn moeder ook op haar reed in de periodes dat ik geen wedstrijd had. Met mijn moeder had Gigi ook zo’n hechte band. Een paard met dit karakter maak je niet snel meer mee.”

“Er zat nog zoveel meer in”

“Ik heb haar gekregen als driejarige. Je groeit samen op en leert van alles samen. Dat is voor mij heel veel waard. Toen ik haar voor het eerst uit ging uitproberen, heeft de vorige eigenaar er alles aan gedaan om haar bij ons te krijgen. Hij geloofde in de kansen en toekomst die ze bij ons zou krijgen. Helaas heeft de oude eigenaar dit niet meer meegemaakt omdat hij is overleden, maar hij heeft helemaal gelijk gehad over haar kansen en toekomst. Natuurlijk is het leuk als je op wedstrijden prijzen en mooie scores rijdt tot en met de lichte tour, maar de laatste tijd pakte ze het zwaardere werk zoals piaffe en passage ook zo goed op. Er zat nog zoveel meer in, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Het is heel verdrietig, maar gelukkig hebben we veel steun en hulp gekregen de afgelopen tijd. Daar zijn wij iedereen heel dankbaar voor. “ 

Bron: Hoefslag