Afbeelding

Melanie Burkels: “We rijden in onze bonustijd”

Dressuur

Na jaren zonder paarden begon het twee jaar geleden toch weer te kriebelen bij Melanie Burkels. Samen met haar dochter kwam ze terecht bij de Schwarzwälder fuchs Bram, waar ze op slag verliefd op werd door zijn bijzondere kleur en uitstraling. Ondanks dat ze vorig jaar slecht nieuws te horen kregen, maakt de hele familie zo veel mogelijk van de tijd die ze samen nog kunnen rijden.

Advertisement

Kans

“Ik heb vroeger altijd gereden, maar nadat ik kinderen kreeg ben ik een aantal jaar gestopt met de sport”, begint de amazone te vertellen. Desondanks bleven de paarden altijd wel kriebelen en bleek dat mijn dochter ze ook heel leuk vindt. Toen zij negen jaar was kwam er een klein erfenisje vrij en wist ik gelijk dat ik mijn kans moest grijpen en weer moest beginnen met paardrijden.”


Nog hengst

Burkels was niet specifiek op zoek naar een Fuchs, maar viel op slag voor de ruin toen ze hem tegenkwam. “Hij zag er eigenlijk niet uit, maar zijn kleur en bouw spraken me heel erg aan. Ondanks dat ik niet op zoek was naar dit ras, zag ik gelijk wat in hem. Toen ik bij hem ging kijken was hij nog maar drie jaar, hengst en kon je zijn ribben tellen, maar ik wist gelijk dat het goed zou komen met ons.”

Wedstrijd

Gelijk dezelfde dag werd de hengst gebracht en werd er al een afspraak gemaakt om de ruin te laten castreren. “Twee weken later klom mijn dochter er zo op, Bram heeft nooit een stap verkeerd gezet”, vervolgt de amazone lachend. “Mijn dochter kon nog niet eens lichtrijden destijds, dus ze hebben samen alles geleerd. In de eerste instantie wilden we recreatief rijden en vooral veel plezier maken, maar Bram wilde zo graag werken dat we toch een keer gestart zijn.”

Momenteel loopt de ruin op L1-niveau onder Burkels. “We hebben vijf of zes wedstrijden in de B gereden en hebben hiermee 16 winstpunten binnen gesleept. Omdat hij heel lang hengst is geweest, heeft hij echt de looks in de ring. Daarbij heeft hij, helemaal voor een koudbloed, best wel ruime gangen waardoor de proeven hem goed afgaan.”


Afgeschreven

Ondanks dat de combinatie elkaar helemaal gevonden heeft, ging niet alles volgens het boekje. “Bram werd vorig jaar afgeschreven door een dierenarts omdat hij te kleine hoeven heeft en te steil staat. Op den duur kreeg hij hierdoor last van zijn pezen, waardoor we te horen kregen dat hij alleen nog recreatief bereden kon worden op zachte ondergrond. Omdat er hier in de buurt alleen op asfalt gereden kon worden, besloot ik met pijn in mijn hart een nieuwe eigenaar te zoeken die wel de faciliteiten had om met hem op zand te kunnen rijden.”

Potentiële kopers namen een dierenarts mee, die vervolgens liet weten dat Bram klinisch helemaal goed was. “Dit bracht ons zo aan het twijfelen dat we er helemaal kapot van waren, omdat Bram echt onderdeel is van ons gezin. Uiteindelijk hebben we besloten dat we het een tweede kans wilde geven. Een andere dierenarts bevestigde onlangs dat alle echo’s en foto’s wel gewoon goed zijn, dus het blijft bijzonder dat hij door die andere dierenarts finaal afgekeurd is.”

Genieten

De amazone noemt deze tweede kans hun ‘bonustijd’. “Bram heeft gewoon klein hoefjes en die pezen zijn snel overbelast, maar tot nu toe gaat het heel goed. We rijden twee keer in de week en wisselen veel af met buitenritten en trainingen”, legt ze uit. “Ik ben onwijs trots dat hij op zo’n jonge leeftijd de bixiewedstrijden met mijn dochter, en de officiële wedstrijden met mij zo goed loopt. Alles wat we doen, elke wedstrijd, zien we als onze bonustijd. Het kan binnenkort afgelopen zijn, dus we genieten zo veel mogelijk van het moment zelf.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: NH photo/ Privébezit

Afbeelding
Afbeelding