Femke de Laat - Network
KWPN Zadelpresentatie 2021
© DigiShots
Femke de Laat - Network KWPN Zadelpresentatie 2021 © DigiShots Leanjo de Koster

KWPN keurt negen dressuurhengsten goed, Nashville Star verrichtingskampioen

Dressuur

Vandaag vond het eindexamen van het KWPN-verrichtingsonderzoek plaats. Alle negen dressuurhengsten die op de startlijst waren vermeld zijn geslaagd voor het eindexamen. Daarvan is één hengst vandaag niet onder het zadel getoond. Network (v. Just Wimphof) bleek vanochtend verhoging te hebben, waardoor hij vandaag niet werd gereden. De hengstenkeuringscommissie had al een goed oordeel over hem kunnen vellen de afgelopen weken en heeft ook hem goedgekeurd.

Advertisement

Aansprekende hengst: Nashville Star

Met 87,5 punten was de vierjarige Nashville Star (Desperados x Westpoint) de topper van het najaarsonderzoek.  Het fokproduct van Martens en dochters komt uit de Sijgje-stam. Over de zwarte hengst zij voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Bert Rutten na afloop het volgende: “Dit is een chique, aansprekende hengst met drie goede basisgangen waaronder een zeer goede stap. Hij beweegt heel lichtvoetig en kan opvallend makkelijk schakelen in beweging”. 

Nalegro

Van de negen ingeschreven dressuurhengsten behaalden er acht een score boven de 80 punten. En de punten lagen relatief dicht bij elkaar, wat wat over de kwaliteit in de breedte zegt. Uit een halfzus van Olympisch tweevoudig kwampioen Valegro, komt Nalegro (Painted Black x Gershwin). Hij werd gefokt door Joop en Maartje Hanse uit het Zeeuwse Burgh Haamstede. De zwarte hengst beschikt over een stokmaat van 1.70m. Nalegro kreeg 85 punten toegekend.

Noble Prince Norel

Painted Black kreeg nog een tweede zoon goedgekeurd. Het gaat hier om Noble Prince Norel, een fokproduct van Eimert Fikse uit Oene. Ook deze hengst heeft een royale stokmaat (1.74m) en lijkt veel kwaliteiten te hebben. Uit de stam van Noble Prince Norel komt ook het internationale dressuurpaard Pop Art (v. Amsterdam) van de Canadese amazone Ashley Holzer. 

Nafok Totilas

Totilas zelf kreeg ook weer een hengst goedgekeurd. Deze Nordic Blue Horse (Totilas x Jazz) komt uit moeder Demeter B, die zelf Z2 dressuur liep. De stam leverde een hele rij goede dressuurpaarden op. Hieronder de Grand Prix-paarden Athene B (v. Don Schufro, amazone Lotje Schoots) en Ulixes (v. Welcome). Genetisch een zeer interessante hengst in deze collectie, al moet gezegd worden dat deze Nordic Blue Horse niet direct bijdraagt aan de bloedspreiding. You can’t have it all, zullen we maar zeggen en het is aan de fokkers, wat echt belangrijk wordt gevonden.

De tweede hengst uit de Totilas-nafok is Toto Jr-zoon Newport. Opvallend genoeg komt ook deze hengst, net als Nordic Blue Horse,  uit een Jazz-merrie. Het gaat hier om Adaula, die zelf Z1 dressuur komt, en zoals de naam doet vermoeden uit de befaamde Daula-stam komt. Volle broers van de moeder zijn de bij het NRPS en Oldenburg gekeurde zoon Jazzman en het internationale Grand Prix-paard Sebastiaan (Aat van Essen).

Dark Rousseau

Van Dettori werd Dark Rousseau goedgekeurd (mv Rousseau). Dit fokproduct van Verdellen uit Hegelsom komt voort uit de moederlijn van Vitana (Donnerhall x Hemmingway) en haar zoon, Cennin (v. Vivaldi), jarenlang het Grand Prix-paard van Madeleine Witte. Cennin kwam onlangs nog in het nieuws nadat bekend werd, dat hij verkocht was naar Australië.

New Dreams

Tim Coomans staat samen met I. Verheul te boek als fokker van de gekeurde hengst New Dreams (Jerveaux x Dream Boy). De pedigree van deze hengst toont met name in de eerste generaties wat weinig sport, maar als je verder terugkijkt, zie je dat de hengst teruggaat op de Wendy-stam. Deze stam, die groot gemaakt werd door wijlen Huub en Tiny van Helvoirt, staat bekend om zijn fraaie en goed bewegende keuringspaarden, die fijn inzetbaar zijn in de dressuursport.

Nirvano

Ook gepresenteerd werd de hengst Nirvano (For Ferrero x Charmeur). Door vadersmoeder Charmeur zit er in deze hengst overigens ook een scheutje bloed uit de eerdergenoemde Wendy-stam, maar dat terzijde. Nirvano gaat terug op een moederlijn met een hele rij sportpaarden, die zowel in de dressur als in de springsport wisten te presteren. De zwarte hengst werd gefokt door G. Strik uit Vinkel.

Network

Niet gepresenteerd in Ermelo, maar wel goedgekeurd, is de hengst Network (Just Wimphof x Negro). Deze hengst had verhoging, maar voldeed eerder wel aan alle eisen. Network gaat terug op de stam van de KWPN gekeurde hengst Enzo Ferrari (v. Painted Black)

De goedgekeurde hengsten

Bron: Hoefslag | KWPN

Foto: Digishots