Afbeelding
Foto: Foto4U

Subtop | Geesje van Kalkeren over Lichte Tour-debuut: “Het is net alsof je in een droom zit”

Dressuur

Gisteren maakte Geesje van Kalkeren haar Lichte Tour-debuut met de springgefokte Fuego van het Gildeland (v. Sanyo) met een knappe score van 65,8%. “Het was ontzettend leuk dat de punten het fijne gevoel van de proef bevestigden”, vertelt ze.

Advertisement

Keuze maken

“Eigenlijk zouden we deze wedstrijd nog ZZ-Zwaar starten”, steekt de amazone van wal. “Maar we hadden vorig weekend al de punten voor de Prix St. George binnen. Afgelopen week had ik het er met mijn instructeur Yorick Smit over. Hij zei: rijd een keer de proef door, en beslis dan wat je gaat doen. Na het rijden van de proef zei Yorick dat we best over konden. Ik was niet bang om een keer laag te scoren en had niets te verliezen. Ik dacht ik ga er gewoon voor en we zien wel. Het is leuk dat het zo goed ging. Bij één van de twee juryleden behaalden we bijna 70%.”

Eerste keer foutloos

“Het gevoel was mega en dat was zo leuk. Dit was voor mij de eerste proef die ik helemaal foutloos door kwam. We hadden natuurlijk wel wat kleine dingetjes, maar de grote lijnen waren goed. Normaal gesproken had ik nog wel eens een fout in de series, of viel Fuego wat door mijn binnenbeen in de pirouettes. Fuego is heel sensibel en kan soms wat overscherp reageren. Dat was in het begin best een puzzeltocht. We begonnen samen in de M1 en als we dan de schouderbinnenwaarts in gingen en hij ging te groot, dan liep hij bij het terugcorrigeren al in een schouderbinnenwaarts de andere kant op. Dat had hij in het Z ook met de appuyementen. Hij reageert soms extreem fijngevoelig waardoor we best wat afstemmingsfouten hadden.”

Fijne samenwerking

Geesje geeft aan dat dit gelukkig steeds minder wordt, en dat alles nu op zijn plek begint te vallen. “We zijn goed op elkaar afgestemd nu. Ik weet hoe hij reageert en hoe ik ermee om moet gaan. Fuego is nu drie jaar bij mij. Ik heb hem samen met de familie Pleyter in bezit. Zij hebben hem ook gefokt. Bernard Pleyter reed er eerst zelf mee, maar liep even vast. Ik heb eerder een paard van hun gekocht en naar het ZZ-licht gereden, dus hij vroeg mij om hulp. Later vroeg hij of ik het niet een keer op Fuego wilde proberen. Dat heb ik gedaan, hem wat tips en tricks gegeven en daarna heeft Bernard hem weer mee naar huis genomen.”

Ouderwets springbloed

Tot een jaar later, toen de amazone er nog eens op ging. “Bernard gaf aan dat ze eigenlijk heel enthousiast waren over de combinatie. Sindsdien is Fuego niet meer van onze stal vertrokken.  Ondertussen zijn wij mede-eigenaren geworden. Fuego is springgefokt, meer ouderwets springbloed (Sanyo x Indoctro x Nimmerdor) dan dit kun je bijna niet vinden. Mijn man heeft dan ook L met hem gesprongen. Fuego is een ontzettend leuk paard om te rijden. Hij is sensibel, maar heeft altijd een ‘go’. Dat maakt hem wel heel geschikt voor het hogere werk.”

Smaakt naar meer

Geesje is heel enthousiast over haar vosruin. “Hij is erg lenig en doet alles heel makkelijk. Die ‘go’ helpt dan mee en is heel fijn. Dit is voor mij de eerste keer dat ik Lichte Tour rijd. Hierdoor heb ik wel een paar paarden naar het Z gereden, en dus eentje naar het ZZ-licht. Het is super vet om nu door te gaan. Het is net alsof je in een droom zit. Dit smaakt sowieso naar meer. Ik wil met Fuego graag door naar de Grand Prix en ik denk ook dat het erin zit. Hij laat goede aanleg zien en ook die stukjes vallen steeds meer op zijn plek. Voor nu staan onze zinnen op de dressuur, maar als we daarmee klaar zijn wil ik misschien ook nog wel het stukje springen met hem oppakken”, besluit ze gedreven.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4U