Dujardin Charlotte, GBR, Gio, 133
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
28/07/2021
Dujardin Charlotte, GBR, Gio, 133 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 28/07/2021 Dirk Caremans

Blog Liz Barclay | I love Pumpkin!

Dressuur

…en Charlotte, en Carl. 

Advertisement

Jaren geleden alweer, toen Carl Hester internationaal aan de bel begon te hangen, was de dressuurwereld in rep en roer, vooral op het continent. Want Carl Hester zette zijn paarden iedere dag een paar uur in de wei. Risico of niet, dat verdienden ze gewoon, een beetje vrijheid, vond hij. Carl Hester was de trendsetter voor iets wat steeds normaler begint te worden, ook in Nederland. Hoera!

Valegro, het ‘gewone paardje’ met enorme uitstraling

Op de Olympische Spelen in Londen in 2012 stal Charlotte Dujardin met Valegro de harten van heel Engeland en vele anderen. Hij mocht dan misschien niet zo groot bewegen, maar zijn enorme uitstraling maakte dat helemaal goed.

In Rio in 2016 deden ze het weer dunnetjes over. Dat had anders kunnen zijn, want na London begon het al snel te gonzen dat Valegro verkocht zou worden. Carl Hester vond een aardige Engelse paardenliefhebber die er voor zorgde dat het ‘gewone paardje’ Valegro thuis mocht blijven en daar nu heerlijk van zijn pensioen geniet.

Toen Charlotte met Gio, stalnaam Pumpkin, aan kwam zetten, vroeg Carl of ze een pony gekocht had. En Vogue, las ik, was niet de makkelijkste, maar Charlotte zag wat in hem en bleef ook op de moeilijke dagen in hem geloven. Carl nam hem nog niet zo lang geleden van haar over.

Duits en Nederlands gefokte paarden

Enkele Tokio feitjes. Het hele wedstrijdtoneel is gevuld met voornamelijk Duits en Nederlands paardenbloed. Duitsland won op eigen fok. Amerika tweede op Duits en Nederlands fokmateriaal. Engeland ging met brons aan de haal op drie paarden die in Nederland gefokt zijn.

Nederland was vijfde op eigen fok.

Talent en paardenliefde

Terug naar Carl en Charlotte. Naast hun geweldige talent stralen ze paardenliefde uit. Ze kopen paarden die een ander lastig, te gewoon, of te klein vindt. Ze zijn in staat om veel van die paarden in eigen bezit te houden, waardoor ze altijd volgens hun eigen agenda kunnen werken. Ze stoppen er al hun kennis en geduld in en rijden ermee naar de top. 

Knuffelen 

Het filmpje waar Pumpkin en Vogue elkaar voor de veterinaire test stonden te knuffelen. De momenten in de ring waar je deze twee ruiters hun paarden de ruimte ziet geven. Zo van, het is genoeg, doe niet teveel. Carl Hester die pas vijf dagen geleden z’n muziek kreeg, en En Vogue die zo geluidgevoelig is, met zoveel liefde door de freestyle loodste. Je voelt iedere keer weer hoeveel ze om hun paarden geven. 

Ambassadeurs

Er was veel spectaculairs te zien in Tokio. Maar voor mij zijn Charlotte Dujardin en Carl Hester de ambassadeurs die de dressuursport eerlijk en mooi houden. En dat hebben we best nodig met alles wat er in de dressuurwereld aan de hand is.

Door: Liz Barclay

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be