Gal Edward, NED, Glock's Total US, 151 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 24/07/2021 (Dirk Caremans)
Gal Edward, NED, Glock's Total US, 151 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 24/07/2021 (Dirk Caremans)

#Tokio l Alex van Silfhout: “Met zo’n proef kunnen we alleen maar tevreden zijn”

Dressuur

Het Nederlandse dressuurteam heeft een goede eerste dag achter de rug op de Olympische Spelen in Tokio. Edward Gal wist zich via de Grand Prix-kwalificatie al te plaatsen voor de kürfinale. Hans Peter Minderhoud is nog niet rechtstreeks geplaatst, maar maakt nog wel een grote kans op deelname in het finaleonderdeel. Nederland komt na de eerste dag als beste land uit de bus.

Advertisement

Hoogste score

De Grand Prix van Gal werd met 78,64% gewaardeerd en daarmee mee stond de ruiter uit Oosterbeek tweede in zijn groep. Minderhoud zag 76,81% op het scorebord verschijnen en hoewel zijn derde plaats geen rechtstreekse kwalificatie betekent, is deze score wel een goede uitgangspositie. De zes hoogstgeplaatste deelnemers die zich niet rechtstreeks plaatsen, maken alsnog aanspraak op een startplek in het afsluitende onderdeel. Minderhoud heeft op dit moment de hoogste score van de overgebleven ruiters en dat maakt hem kanshebber voor deelname aan de kür op muziek.

Sterk opgesteld 

Na de eerste dag komt Nederland als beste land uit de bus. Dat is belangrijk omdat deze Grand Prix ook geldt als kwalificatie voor de landenwedstrijd, waar de beste acht landen mogen starten. Het Nederlandse team staat voor de Denen en de Britten opgesteld. De kanttekening die gemaakt moet worden, is dat sommige sterke dressuurlanden (zoals Duitsland en de Verenigde Staten) nog maar één deelnemer aan de start hebben gehad.

Positief

Bondscoach Alex van Silfhout kan na de eerste dag tevreden de balans opmaken. “Edward Gal en Total US hadden alleen wat kleine schoonheidsfoutjes, maar met zo’n proef kunnen we alleen maar tevreden zijn. Zeker omdat dit paard zich nog maar aan het begin van zijn carrière bevindt. Hans Peter en Dream Boy reden ook gewoon een goede proef, al had Dream Boy nog een tandje scherper gemogen. Een super uitgangspositie, want Nederland staat nu in deze kwalificatie als beste land opgesteld. Marlies van Baalen, de derde Nederlandse deelnemer die morgen haar Grand Prix rijdt, heeft ook heel fijn getraind. Ik kijk positief uit naar morgen”, meldt de bondscoach uit Lunteren.

Lees hier de reactie van Edward Gal na zijn proef

Bron: KNHS/ Hoefslag

Foto: Dirk Caremans