Revelwood Stud

“Rust zacht, mijn vriend” Dressuuricoon OO Seven blijft beschikbaar voor de fokkers

Dressuur

Gisteren maakte eigenaar David Shoobridge bekend dat zijn geliefde KWPN-hengst en Grand Prix-partner OO Seven op 27-jarige leeftijd is overleden. De hengst kampte met ouderdomsverschijnselen en is ingeslapen Niet alleen hijzelf was succesvol op het hoogste niveau, voor het land van zijn eigenaar Australië, ook zijn nakomelingen blijken uitblinkers in de dressuursport. De hengst blijft middels diepvriessperma beschikbaar voor de fokkerij.

Advertisement

“Alles aan OO Seven te danken”

Shoobridge meldt op zijn  Facebook-pagina: “Aan dit bijzondere paard heb ik alles te danken. De relatie dat we hadden was absoluut de meest invloedrijke en bijzondere uit mijn carrière. We begrepen elkaar en we duwden elkaar naar betere resultaten. We hielpen elkaar in tijden van nood. We gingen voor het werk toen er werk te doen was.”

Nr. 85 op de wereldranglijst

David Shoobridge met OO Seven (Foto: Revelwood Stud)

Tijdens het hoogtepunt van hun sportieve carrière bereikten OO Seven en Shoobridge, die nog nooit eerder Grand Prix had gereden, een 85ste plek op de FEI-ranglijst. “OO Seven bewees ook zijn waarde voor de fokkerij in zijn thuisland; het KWPN eerde hem met het keurpredicaat, dankzij zijn prestaties in de sport en zijn fokkerijresultaten.

Isabelle (van Gisbergen) en Emmy (de Jeu), bedankt. Jullie gaven Amanda en mij het voorrecht om zo’n ongelooflijk paard in ons leven te hebben. Rust zacht mijn vriend, mijn hart, mijn paard OO Seven, bedankt. We zullen elkaar weer zien.”

Agent de Jeu

OO Seven leeft voort in veel van zijn nakomelingen. Shoobridge zelf bracht ook zijn zoon Agent de Jeu (mv. Florestan I) uit op het hoogste niveau. Het bijzondere aan hem is dat zijn grootmoeder de moede van OO Seven is: lijnenteelt dus, met de Doruto-merrie Gelbria Prest Ster Voorl. keur); hij is eveneens een fokproduct van Isabel van Gisbergen-Sponselee.

Laatbloeiers

Vanaf het tweede jaar, tot aan zijn vertrek naar Australië, stond OO Seven ter dekking bij De Dalhoeve in Wamel. De eerste jaren dekte hij mooie aantallen merries. Later liepen de dekcijfers terug, omdat zijn nakomelngen op de keuringen niet direct enorm opvielen. Eigenlijk kwamen de OO Seven-nakomelingen pas tot hun recht in de hogere sport.

150 nakomelingen in het Z2 of hoger

Meer dan 150 nakomelingen van zes jaar en ouder liepen of lopen Z2 dressuur of hoger in de sport. Zet dat af tegen zijn in totaal 885 geregistreerde nakomelingen en je ziet pas echt hoe fantastisch OO Seven zich heeft gemanifesteerd als dressuurpaardenleverancier. Voorbeelden van Grand Prix-kinderen zijn Zep (Alex van Silfhout), Ambria (Marieke van der Putten, Edward Gal) en de KWPN-hengst Zuidenwind (Rose Mathissen, Akane Kuroki).

Vrij van Jazz en Ferro

OO Seven is volledig vrij van Jazz en Ferro, en dat maakt hem “ op zijn oude’ dag  opnieuw een zeer actuele en bruikbare hengst met het oog op de bloedspreiding. Tel daarbij op dat hij juist in combinatie met Jazz- en Ferro-bloed het beste fokt, en tientallen nationale en Grand Prix-paarden heeft gegeven, en je krijgt er al wat meer gevoel bij hoe deze hengst anno 2018 grote toegevoegde waarde voor de dressuurpaardenfokkerij kan hebben.

OO Seven x Jazz of OO Seven x Ferro

De bij het KWPN keur verklaarde zoon van Rubinstein uit de befaamde Bria-stam brak met name in ons land door als dressuurpaardenleverancier. Vooral met wat sensibele en scherpe merries, met bijvoorbeeld Jazz- en Ferro-bloed, blijkt hij uitstekend te combineren.

Voor de prof én de amateur

Over de fokkerij van OO Seven vertelt fokker Van Gisbergen: Belangrijk is dat je bij OO Seven merries zoekt met een beetje bloed. De Bria-stam heeft dat nodig, want het zit dicht op het klassieke Gelderse bloed. Als je niet af en toe een scheutje bloed toevoegt, dan hol je achteruit wat betreft het moderne dressuurpaard. Verder brengt hij een super fijn karakter, dus als je een merrie hebt die net wat (te) scherp is, of op het randje zit qua karakter, dan kan hij echt goed werk doen. Van OO Seven krijg je paarden die zowel plezierig te rijden zijn door de amateur als door de professional.”

Sterk achterbeen

“Tel daarbij op dat hij altijd een goed achterbeengebruik meegeeft, en je bent al een heel eind onderweg in het proces van het fokken van een goed en plezierig dressuurpaard’, besluit de gerenommeerde fokker. Voor haar speelt kleur overigens geen rol, maar het is voor andere fokkers goed om te weten dat je van OO Seven nooit een vos krijgt.

Nederlandse dressuurpaardenfokkerij

Met zulke kwaliteiten verricht OO Seven goed werk voor de Nederlandse dressuurpaardenfokkerij; hij profileert zich enorm als dressuurpaardenvererver. Het is dan ook geweldig dat hij sinds twee jaar weer beschikbaar is voor de Nederlandse fokkers. En dat blijft hij, ondanks dat we hem ‘in levenden lijve’ zullen missen.

Foto: Revelwood Stud, Amy-Sue Alston